I 2019 fik yderligere 8 kommuner en formaliseret whistleblowerordning. Dermed er antallet af kommuner med sådan en ordning steget fra 10 til 18 fra 2018 til 2019, viser en opgørelse som Kommunen.dk har lavet (betalingsartikel).

Ud over de 8 kommuner, der nu har fået en ordning, har yderligere 5 kommuner haft det under overvejelse, men de er kommet frem til at det ikke er nødvendigt.

Der er derfor ikke enighed i den kommunale verden når det kommer til whistleblowerordninger.

I Norddjurs Kommune, der indførte whistleblowerordningen i 2019, siger borgmester Jan Petersen til Kommunen, at det sker for at skabe transparans.

- Jeg vil ikke have, at man ikke kan komme af med oplysninger. Vi skal have en civiliseret organisation, og det understreger vi også på denne måde, siger Jan Petersen.

Nej i Varde

I Varde Kommune var en whistleblowerordning også på tegnebrædtet i løbet af 2019. Men der var ikke opbakning til det, fortæller HK-fællestillidsrepræsentant Kim Korsholm til Kommunen.

- Forslaget har i alt været ude omkring 3.600 medarbejdere, og ingen har en fornemmelse af, at der ville være brug for den. Hvis det blev taget op i dag, ville det stadig blive stemt ned. Vi har allerede vores sikkerhedsnet på plads, siger HK's fællestillidsrepræsentant Kim Korsholm.

Medarbejderne mener, at de eksisterende kanaler som tillidsrepræsentant-systemet, MED-systemet og ledelsessystemet er gode nok, og flere mener også, at en ny ordning vil være i strid med kommunens værdigrundlag, som er åbenhed.

- Vi har så kort en vej til vores ledelseslag. Det havde været noget andet, hvis ledelsen var uigennemsigtig, siger Kim Korsholm til Kommunen.

Ja og nej til whistleblowerordninger

 

De har sagt ja i 2019: Norddjurs, Bornholm, Fredensborg, Faxe, Køge, Odsherred, Favrskov, Horsens og Aalborg.

De har sagt nej i 2019: Allerød, Glostrup, Høje-Taastrup, Næstved og Varde.