HVORFOR HAR DU VALGT AT UDDANNE DIG I DANMARK?
”Hovedårsagen til jeg læser i Danmark, er fordi, det er gratis i modsætning til i England, hvor det koster mange penge. Du får også meget mere støtte fra regeringen i form af SU. Jeg har en ven, der læste i Danmark, og som fortalte mig om det, og det lød virkeligt godt. Jeg havde været i Danmark et par gange før i Aarhus og Billund, men kendte ikke Ålborg. Jeg har tidligere læst til maskiningeniør i England, men havde stoppet studiet, fordi jeg ikke kunne se mig selv arbejde inden for faget. Når jeg kunne få en ny chance på den her måde, tog jeg gerne imod den.”


HVAD TÆNKTE DU, DA ENGLAND STEMTE JA TIL BREXIT I JUNI 2016?
”Jeg stemte for, at vi skulle blive i EU, og da jeg hørte om resultatet, blev jeg ret chokeret. Det virkede som en joke. På det tidspunkt var jeg endnu ikke begyndt at læse i Danmark, jeg arbejdede i England i kommunalt regi, i en afdeling for almene boliger. Jeg flyttede til Danmark i 2018, og på det tidspunkt var det meningen, at England skulle forlade EU i marts 2019. Jeg vidste, at jeg kunne komme ind på uddannelsen, så længe vi stadig var med i EU, så det skyndte jeg mig at gøre, inden Brexit skulle gennemføres. Jeg tænkte, at worst case-scenario var, hvis jeg blev nødt til at afbryde studierne og rejse hjem igen. Da Danmark den 19. marts 2019 vedtog Brexit-loven, der beskytter engelske statsborgere i tilfælde af en hård Brexit, følte jeg mig sikker. Men da jeg først flyttede herover, tog jeg helt klart en chance, fordi jeg ikke vidste, hvad der ville ske.”

HVAD VIL DU GERNE ARBEJDE MED, NÅR DU ER FÆRDIGUDDANNET?
”Når jeg er færdig med grunduddannelsen, vil jeg gerne læse videre, så jeg får en bachelor. Så må vi se, hvad der sker med Brexit. Jeg vil gerne blive i Ålborg efterfølgende for at arbejde. Ålborg er ved at blive det her fantastiske techhub-sted, hvor man gerne vil tiltrække IT-iværksættere. Så jeg vil gerne lave en startup-virksomhed, jeg mener, der er god mulighed for at få et virksomhed til at vokse her.”

HVILKE KONSEKVENSER HAR DET FOR DIG, NÅR BREXIT BLIVER GENNEMFØRT?
”Hvis jeg færdiggør min studier, vil jeg godt kunne blive. Jeg skal bare sørge for at få et arbejdsvisa. Hvis England forlader EU med no deal, er jeg stadig sikret på grund af den danske Brexitlov, og hvis England forlader EU med en aftale, vil den sikre englændernes muligheder for at forblive i EU og omvendt også sikre de EU-medlemmer, der opholder sig i England. Jeg kan ikke forestille mig, at man ville lave en aftale, der ikke tager højde for det. Uanset hvad der sker, om det bliver deal eller no deal, eller om det helt bliver aflyst, så tror jeg ikke, det bliver noget problem for mig at få lov til at blive i Danmark. Der vil blot være lidt mere papirarbejde.”

Saif Khan

BLÅ BOG FOR SAIF KHAN

/ 23 år, englænder
/ Født og opvokset i Østlondon
/ Studerer til datamatiker på tredje semester hos UCN i Ålborg
/ Har tidligere læst maskiningeniør i London, men droppede studierne, da han hellere ville arbejde med programmering