Illustration: Mostphotos

Du har måske allerede set flere lister med top-5 og top-10 over ’bakteriebomber’ i din hverdag. For der er masser af steder i hjemmet og på arbejde, hvor vi kan fange bakterier, som vi måske kan blive syge af. 

Faktisk er det umuligt at undgå bakterier i en normal hverdag. Men det giver ingen mening at gå amok i bakterieforskrækkelse, siger eksperterne. For det første er der mange flere ’fredelige’ bakterier end farlige. For det andet, så er din krop faktisk bygget med et godt værn mod de fleste bakterier.

Men derfor kan man nu godt alligevel have nogle forholdsregler i baghovedet, når man færdes i den bakteriefyldte hverdag på kontoret, i den offentlige transport eller i hjemmet, mener forskere.

- Der er som regel flest bakterier på toiletter. Derfor bør man på fællestoiletter dække toiletsædet med papir, inden man sætter sig. Og det er vigtigt med god håndhygiejne bagefter. Håndklæderne på toiletter er virkelig udsatte, så dem bør man undgå. Det samme er vandhanen, så man skal bruge papir for at lukke for vandet efter at have vasket hænderne, siger professor i hygiejne og smitteværn, Bjørg Marit Andersen, i en artikel i norske Dagbladet.

Professoren advarer dog mod, at folk bliver helt hysteriske med hensyn til bakterier.

- Det er vigtigt at præcisere, at de fleste mennesker lever almindelige liv beskyttet af egne normale mikrober – og kun får en infektion i ny og næ. En infektion af og til fører ofte til immunitet mod smittekilden, siger Bjørg Marit Andersen.

 

Sæber kan skabe resistens

Rådgiver ved sundhedsvagthunden Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, synes da også, at vi er blevet for bekymrede for bakterier i hverdagen. Og når mange overforbruger bakteriedræbende sæber, kan det falde tilbage på os selv.

- Nogle af produkterne, som skal hæmme bakterievækst, kan faktisk gøre bakterierne resistente. De stærkeste bakterier vil overleve. Og hvis de kommer ind i kroppen og fører til en sygdom, kan det ske, at de er blevet modstandsdygtige mod de midler, vi normalt behandler sygdomme med, har Petter Elvstrøm tidligere udtalt til den store norske forbrugerportal klikk.no.

Først og fremmest er det steder, hvor mange forskellige hænder har berørt de samme flader, at der er risiko for ophobning af bakterier. Og er det derudover i et fugtigt miljø uden megen rengøring, så formerer bacillerne sig lystigt.

Men der er forskel på bakterier. Ifølge Bjørg Marit Andersen er de fleste bakterier ’gode’ og en del af normal flora hos alle mennesker. Men nogle af dem – som fx stafylokokker, MRSA samt nogle tarmbakterier – bliver vi syge af.

Derfor skal man omgås bakterier med respekt og nogle huskeregler.

Mobiltelefonen skal sprittes af

Vi har prøvet at samle smittekilder fra en række af de lister, der tidligere er blevet sendt ud til skræk og advarsel. Det er samlet til de bakteriefælder, som du kan se i vores lille top-10. Og vi fik ikke engang plads til skraldespanden og skærebrættet.

Forskerne udpeger måske ikke så overraskende toilettet som det rum, hvor der spredes flest af de sygdomsfremkaldende bakterier. Når mobiltelefonen samtidig er højt på listen over bakteriebærere, så skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor potentielt smittende det kan være at tale i telefon eller skrive sms’er, mens man sidder på toilettet.

De gode råd er heller ikke overraskende: Sørg altid for grundig håndhygiejne, tør ofte fx mobiltelefon, håndtag og køkkenbordet af med en desinficerende gelé eller spritklud – sæt tandbørsten ind i toiletskabet, smid køkkensvampen ud hver tredje dag, og skift det gamle håndklæde noget oftere.

Ti bakteriefælder (ikke rangordnet):

  • Mobiltelefonen
  • Tandbørsteholderen
  • Trykknapper og håndtag i det offentlige rum
  • Dørhåndtag
  • Vandhanen på fællestoilettet
  • Håndklædet på fællestoilettet
  • Hunden og kattens vandskål
  • Tastaturer
  • Indkøbsvogne
  • Køkkensvampen