
Forbrugerprisindekset angiver, hvor meget dyrere priserne på tøj, mad, offentlig transport m.m. er blevet. Illustration: Tone Thoresen / koalitionen.dk
For syvende år i træk er gennemsnitslønnen steget blandt HK Handels medlemmer. I 2019 fik medlemmer 2,1 % mere i løn end i 2018. Gennemsnitslønnen for HK Handels medlemmer var dermed 26.602 kr. ved seneste opgørelse.
I samme periode er forbrugerprisindekset steget med 0,8 %. Den reelle lønstigning er derfor på 1,3 %. I grafen herunder kan du se, hvordan lønstigningerne og forbrugerprisindekset har rykket sig de seneste år.
GRAFIK: Tone Thoresen / koalitionen.dk
Arbejder du på en arbejdsplads, hvor der er indgået overenskomst, har du ret til en årlig lønsamtale. Og hvor pension og overtidsbetaling bliver forhandlet gennem din overenskomst, så har du selv mulighed for at forhandle dig til fx et personligt tillæg og efteruddannelse.
- I mange af vores overenskomster er der sat et absolut minimum for lønnen. Men din egen løn skal du selv forhandle. Du har ret til en årlig forhandling af din løn. Den skal du bruge til at få en fair løn for dit arbejde. Hvis du ikke gør det, skal du nok ikke regne med alverden, siger Stephan Agger, faglig chef i HK Handel.
FÅ HJÆLP AF HK HANdELS LØNCOACH
Tal om, hvad i tjener
Det er en rigtig god idé at tale med dine kollegaer om, hvad i tjener. På de arbejdspladser, hvor man taler om løn, stiger lønnen mest.
- Hvis løn er tabu, er det kun til fordel for arbejdsgiveren, for han ved, hvad alle tjener. Du og dine kollegaer skal kende hinandens løn. For det giver jer et bedre billede af, hvad en fair løn er på jeres arbejdsplads. Så bliver I bedre i stand til at forhandle jeres egen løn, siger Stephan Agger, faglig chef i HK Handel.
Når du er medlem af HK Handel, kan du sammenligne din løn med andre i dit fag med HK’s Løntjek.
Den månedlige gennemsnitsløn, når du arbejder som:
Ledere og mellemledere | 28.797 kr. |
Medarbejdere med et særligt betroet ansvar | 27.394 kr. |
Øvrige medarbejdere | 25.881 kr. |
Stadig forskel på mænd og kvinder
Kvinder fik i 2019 i gennemsnit 1.577 kr. mindre i løn end deres mandlige kollegaer. Det er et fald siden 2018, hvor forskellen var på 1.763 kr.
Det har siden 1976 har været ulovligt at gøre lønmæssig forskel på mænd og kvinder, når de udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Alligevel får kvinder stadig mindre i gennemsnitlig løn end mænd.
- Både kvinder og mænd skal tage ansvar for at forhandle deres egen løn. Du kan starte med at se i overenskomsten, hvad det er for nogle elementer, der skal indgå ved fastsættelsen af din løn. Så kan du prøve at se dig selv udefra og vurdere, hvilke af de elementer, som du kan bruge i en argumentation for mere løn. Men lad dig ikke begrænse af listen. Der er mange kvaliteter, der kan fortjene en lønmæssig påskønnelse, siger Stephan Agger.
Hvis du som kvinde oplever, at en mandlige kollega er bedre lønnet end dig, så kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale afdeling i HK Handel, så vi kan vurdere, om der er grundlag for at tage sagen op.
Dine rettigheder bliver forhandlet nu
Hvis du vil have indflydelse, er det vigtigt, du stemmer om resultatet, når afstemningen går i gang. Du kan følge med i forhandlingerne i dit nyhedsbrev, på facebook og på OK20-siden.