tilidsfolk

Fællestillidsrepræsentant Vivian Petersen og tillidsrepræsentanterne Thomas Strunov og Peter B. With fra Rigspolitiet og Jannie Viberg, formand for landsklubben HK Politiet og Anklagemyndigheden, var i sidste uge travlt optaget med afskedigelser. Der blev både talt med kolleger, chefer og medier, og fredag var de med deres medlemmer til møde i HK Stat Hovedstaden.

Fyret efter mere end 40 år: Samtidig med, at 3 ministre torsdag morgen stod foran Politigården i København og præsenterede en ny plan mod de såkaldte vanvidsbilister, skulle medarbejdere i Rigspolitiet og Københavns Vestegns Politi sidde klar ved deres computer for at høre, om de skulle afskediges.

Læs også på politiken.dk: Politiet fyrer sine it-eksperter efter flere it-skandaler, der viser, at der er behov for investeringer

Imens skatteminister Morten Bødskov, transportminister Benny Engelbrecht og justitsminister Nick Hækkerup talte om politiets nye hastebehandling af grove fartovertrædelser, så modtog i alt 64 civilt ansatte i Rigspolitiet og cirka 35 ved Vestegnens Politi en mail med det ubehagelige budskab om, at deres arbejdsindsats nu skal undværes. Ifølge redaktionens oplysninger var 53 af dem ansat på HK-området.

Dyb frustration i Rigspolitiet

Kort før fyringsrunden havde regeringen meldt ud, at Rigspolitiet skal halveres, og det skabte i forvejen dyb frustration blandt de ansatte i Rigspolitiet over, at regeringen varslede endnu dybere nedskæringer. Blot 38 timer før en historisk stor fyringsrunde. Det fortalte HK-fællestillidsrepræsentant i Rigspolitiet Vivian Petersen til dagbladet Politiken.

- Det er en meget dårlig timing, der har givet uro. Man kunne godt have klappet hesten og ventet til den igangværende proces er afsluttet, siger Vivian Petersen til avisen.Hun ryster på hovedet over statsministerens udmelding om, at der laves pseudoarbejde i Rigspolitiet.

- Det kan jeg ikke genkende. Der er ingen HK’ere, der bare fedter med papirer og laver arbejde, som ikke er nødvendigt. Vi løber hurtigt nok, som det er i dag, siger Vivian Petersen.

Hos Vestegnens Politi er 28 ud af knap 40 afskedigelser ansatte på HK-området.

Vrede, tårer og frustration

Fredag var de berørte medlemmer inviteret til informationsmøde i HK Stat Hovedstaden. Om formiddagen var medlemmerne fra Vestegnen samlet, og over middag var det kollegerne fra Rigspolitiet.Blandt de berørte var medarbejdere med både kortere og længere anciennitet. Enkelte havde været ansat i staten i mere end 30 og 40 år. Og der var både vrede, tårer og frustration at spore.

Læs også på heleherlev.dk: HK undrer sig efter fyringer: Skal betjente til at tage telefoner?

På mødet fik de fremmødte en guide til forløbet for de kommende ugers formelle høring, eventuelle forhandlinger om fratrædelse, tilmelding som ledig og mulighederne for at bruge HK’s tilbud Karrieretelefonen og få hjælp fra HK som jobsøgende til fx at skrive cv, ansøgninger og søge relevante kurser.

To faglige konsulenter fra HK Stat Hovedstaden, Bo Møller Sørensen og Jens Artman, svarede på spørgsmål.

- Husk ikke at sige ja eller skrive under på noget, før I har talt med os eller med jeres tillidsrepræsentant. I er med i en fagforening for at vi kan hjælpe jer, så ring eller skriv til os, lød rådet fra Jens Artman.

Han opfordrede også de fremmødte til ikke at tage deres afskedigelse personligt.

- Det er klart, at man spørger hvorfor lige mig? Og man kan stå med en fornemmelse af, at det var det personlige forhold til chefen, der blev afgørende. Men man skal huske, at lederen ønsker jo som regel ikke at skære ned, siger han.

Med på fredagens møde var også formand for de omkring 1.800 HK-ansatte i politiet Jannie Viberg, der også takkede tillidsrepræsentanterne for deres indsats i den store fyringsrunde.

- Vi bliver alle sammen berørt af de mange reaktioner, men jeg synes, at vores kolleger udviser en stor omsorg for hinanden, og tillidsrepræsentanterne har gjort et kæmpe arbejde for at være der for medlemmerne, siger Jannie Viberg.

Giver ingen mening at fyre før forhandlinger

Rigspolitiet har bebudet flere stillingsnedlæggelser, men det giver slet ingen mening at sende erfarne medarbejdere ud ad døren lige op til en ny politisk flerårsaftale for politiet, hvor der er lagt op til at styrke politiet. Det mener næstformand i HK Stat Peter Raben.

- Politikerne taler om at styrke trygheden, og de vil have flere betjente på gaden.

- Flere politifolk medfører flere sager og flere administrative opgaver – og der er dermed også behov for flere HK-medarbejdere. Ellers kommer nye betjente til at sidde bag skrivebordene og fylde de huller, som HK’erne efterlader, siger Peter Raben.

heidi houmølle

Tillidsrepræsentant Heidi Houmølle fra Københavns Vestegns Politi skulle sige farvel til knap 40 kolleger i torsdagens prikkerunde. Hvem skal fylde hullerne, spørger hun.