Alene sidste år forsvandt cirka 35.000 pas.
Godt nok blev 15.000 fundet igen, men det efterlader stadig et kæmpe tal af bortkomne pas, og hvis man ser på det samlede antal forsvundne pas siden 2008, lyder det på 330.000.
Det viser tal, som DR-nyheder har fået via en aktindsigt hos Rigspolitiet.
Somaliasager vækker bekymring
Problemet får nu maksimal politisk bevågenhed – især fordi meget tyder på, at der direkte spekuleres i misbrug, svindel og falske pas i sager, som går under navnet ”Somalia-sagerne”.
Metoden sker ved, at personer ansøger om dansk pas, samtidig med at de melder deres eksisterende pas forsvundet. Og efterfølgende mødte en anden person op på Borgerservice og fik udstedt pas på baggrund af den person, som havde meldt sit pas bortkommet.
I et svar til Folketingets Retsudvalg skriver justitsminister Nick Hækkerup, at han nu vil undersøge problemet og komme med forslag til målrettede tiltag, der skal begrænse antallet af pas, der bortkommer og misbruges.
Rigspolitiet har tidligere peget på, at et af problemerne ligger i, at fotos ikke skal tages på borgerservice, men kan klares ”ude i byen”.
Borgerservice med ekstra fokus
Følgen er, at pas udstedes på baggrund af korrekte personoplysninger, men med en anden persons foto.
I en artikel på DR forklarer borgerservicechef i Aarhus Kommune Lene Hartig Danielsen, at man har haft flere tilfælde, hvor personer har forsøgt at pas på baggrund af urigtige oplysninger/fotos.
Derfor har man indskærpet over for medarbejdere i borgerservice, at de skal være opmærksomme på problemet.
For at sikre at personen på foto er den samme som den fremmødte, har det tidligere været på tale, at kun pasfotos, som er taget på borgerservice kan benyttes i passet.