Lene Roed på sit nye formandskontor sammen med sekretariatschefen for HK Kommunal, Søren Christensen

- Jeg skal finde mine ben at stå på, og jeg skal lytte til opgaverne. Heldigvis er der blevet taget rigtig godt imod mig, og folk har ”klædt mig godt på” til rollen, siger den 56-årige vejlenser.

Det var den 28. januar i år, at Lene Roeds liv blev vendt på hovedet, da HK Kommunals kongres med stort flertal valgte hende som formand. Det er et job, som begynder med det samme, og alle Bodil Ottos arbejdsopgaver blev med et slag Lenes.

- Verden står jo ikke stille, så kalenderen var fyldt fra dag ét, og jeg kommer til at indgå i nogle samarbejdsrelationer og fora, som jeg nok havde hørt om men aldrig været en del af. Der er mange bestyrelser, det er en rigtig lang liste, fortæller den travle, nyvalgte formand.

Relationsarbejdet fortsætter

Posten som formand for HK Kommunal betyder meget arbejde bag kulisserne. Lene har altid været en stærk fortaler for relationsarbejde fra HK til medlemmerne. Nu laver hun tilsvarende arbejde overfor landspolitikere og arbejdsgivere. Personlige relationer gør de kommende forhandlinger mere smidige. 

- Det er godt at lære hinanden at kende personligt, før vi skal sidde og forhandle. Jeg har ikke vidst, at der var så mange møder mellem arbejdsgiver- og arbejdstagersiden, hvor vi vender forskellige emner og synspunkter, blandt andet som opfølgning på OK18. Jeg har også en række frokostmøder med andre faglige organisationer og politikere, og jeg er også blevet valgt til formand for OOAK. Det er en plads, der sikrer HK Kommunal en stemme i det snævre forum med arbejdsgivere og arbejdstagere, forklarer hun. 

Netværk er vigtigt. Her er Lene sammen med formanden for FOA, Mona Striib

Lene Roed blev første gang valgt som formand for HK Kommunal Sydjylland i 2010 efter to år som næstformand, men den post forlod hun med det samme, hun blev sektorformand. 

- Jeg har aldrig været ked af at være formand for HK Kommunal Sydjylland, men det var ikke nogen hemmelighed, at Bodil Otto ikke kunne genvælges, og jeg blev spurgt flere år før, om jeg havde lyst. Jeg vil gerne sidde for bordenden og være med til at drive og udvikle en faglig organisation. En formand gør det ikke alene, men heldigvis er vi et stærkt hold, siger Lene.

Formandsskabet i en afdelingssektor i for eksempel HK Sydjylland er mere praktisk orienteret og handler i høj grad om at føre politikker ud i livet. Men nu har Lene hånden på roret, og det betyder ændrede arbejdsopgaver. 

- Der er meget mere politik og strategi. For eksempel har vi allerede i uge seks lavet en fælles erklæring med regionerne om det nære sundhedsvæsen. Arbejdet er mere proaktivt, hvor vi er med til at skabe udviklingen og være på forkant i stedet for at reagere på den, siger hun. 

Det øjeblik på kongressen, hvor valget af Lene Roed blev bekendtgjort.

Det er snart slut med at bo på hotel mandag til fredag. En arbejdsbolig i København er på vej, og der er folk, som hjælper hende med at finde et sted. Det er helt nødvendigt, for der er aftenmøder og tidlige morgenmøder, som hun er nødt til at gå til, og så er pendling fra Vejle ikke en mulighed. Heldigvis har hun fuld opbakning på hjemmefronten. Med de mange møder følger også en anden dresscode. 

- Vi tænker vel allesammen på, hvad vi skal i løbet af dagen, når vi kikker i klædeskabet om morgenen. Det er noget andet tøjmæssigt, hvis man skal noget i løbet af dagen, og det skal jeg hver dag. Der er ingen kontordage, hvor man kan være afslappet klædt, og det er en forandring, jeg har mærket, siger hun med et smil. 

De sydjyske medlemmer vil fortsat se en del til Lene Roed. 

- Det er vigtigt for mig at komme ud i landet i klubberne. Der er allerede en del invitationer, som vi prøver at få til at passe i kalenderen. Og jeg har en god viden om, hvad der optager medlemmerne i Sydjylland, men jeg skal favne hele landet, siger hun.

Nu skal næste formand vælges

Vi kan regne med, at Lene Roed kommer til HK Kommunal Sydjyllands generalforsamling, 

- Jeg vil gerne sige ordentlig tak til bestyrelsen for vores samarbejde. Jeg har udviklet mig meget i mit samarbejde med dem, siger hun og slutter med en opfordring til alle medlemmer om at møde op og bakke op om den kommende formand Dorthe Vestergaard, der er den eneste kandidat til posten. 

- Dorthe brænder for HK’erne og jeg vil støtte hende alt det, jeg kan. Jeg har fuld tillid til, at hun vil være en god formand, og jeg håber, at vi kan være rigtig mange, der viser hende opbakning på generalforsamlingen, slutter Lene Roed.