Modelfoto: Colourbox

Modelfoto:Colourbox

 Det begyndte som en eksotisk virus i Kina, men udviklede sig til en epidemi, som nu er landet i Europa. Og nu er coronavirus – eller mere præcist COVID-19 – også kommet til Danmark, hvor en dansk mand er kommet i karantæne efter at være blevet smittet på en skitur til det nordlige Italien.

Beredskabet er allerede sat i værk i Danmark, beroliger myndighederne. Der er endda mulighed for at huse – eller isolere – et større antal corona-smittede på lokaliteter rundt i Danmark. Og på din arbejdsplads er reglerne også på plads.

COVID-19 smitter som en influenza via dråber fra host eller nys, så man skal være tæt på en smittet – eller røre ved væske, som den smittede har efterladt på fx et håndtag. Smitten kan udmønte sig i en luftvejsinfektion som ved en forkølelse eller en lungebetændelse.

’Fuld rustet’ til coronavirus

Det er mest ældre mennesker eller i forvejen syge patienter, der er i større fare, hvis de rammes af virussen, oplyser overlæge Anders Fomsgaard, Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik ved Statens Seruminstitut i et interview med Berlingske.

– Tallene peger indtil videre på, at virussen har nogenlunde samme dødelighed som almindelig årstidsinfluenza, så det er nærliggende at sammenligne med den. Den coronavirus, vi taler om nu, er ikke nær så dødelig som eksempelvis SARS. Det ser derudover ud til, at det mest er ældre, eller folk der i forvejen er svækkede af sygdomme som sukkersyge eller kræft, som er døde af coronavirussen, siger Anders Fomsgaard.

Følg udviklingen i coronavirus på hjemmesiderne for Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

Ifølge overlægen kan man sammenligne COVID-19 med influenza, men da det er en ny og ukendt virus bliver flere smittet, da ingen har den naturlige immunitet.

– Hvis virussen skulle komme til Danmark, er vi fuldt rustet til det, og vi er helt fortrøstningsfulde i forhold til at kunne inddæmme smitten, hvis den kommer, siger Anders Fomsgaard til Berlingske.

Arbejdsmiljølov regulerer ansvar

Den danske arbejdsmiljølovgivning har ikke specifikke regler for en situation, hvor en international smitterisiko kan ende med problemer på arbejdspladsen. Men de gældende regler siger, at arbejdsgiveren altid skal sørge for at minimere eller begrænse risiko for smitte mellem medarbejdere.

Læs også: Her er 10 bakteriefælder i din hverdag

Det er da også allerede sket, at arbejdsgivere forebyggende har bedt ansatte i Danmark om at arbejde hjemme. Fx har telegiganten TDC sendt ti medarbejdere på hjemmearbejde i 14 dage, efter de har haft kontakt med to personer, som kan have været udsat for smitterisiko. Hvis de ikke inden for de 14 dage er blevet syge, kan de vende tilbage til arbejde.

Omvendt har de ansatte også ifølge arbejdsmiljøloven et ansvar for, at der eksisterer et sundt arbejdsmiljø. Derfor er de ansatte også forpligtet til at undgå smitte af kolleger – og melde til arbejdsgiveren, hvis de har været på rejse i et af de områder, som er i risikozonen.

(Den oprindelige version af artiklen blev skrevet 26. februar, før det første danske tilfælde af corona-smitte var konstateret. Artiklen er opdateret med den nye udvikling 27. februar)

Det kan du gøre 

Sundhedsstyrelsen har for at forebygge eventuel smitte følgende tre råd til danskerne:
  • Sørg for god håndhygiejne, primært håndvask, og eventuelt hånddesinfektion hvis hænderne er rene og tørre.
  • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.
  • Host eller nys i engangslommetørklæde - alternativt i albuebøjningen.

 

Artiklen er opdateret 27. februar 2020