Hver tredje ansatte i ældreplejen, børneområdet og andre medlemmer af fagforeningen FOA må springe frokostpausen over mindst en gang om ugen, viser en ny undersøgelse.

Og det med at snuppe frokosten foran skærmen eller helt at droppe den er noget HK Kommunals formand Lene Roed kender alt til. Tidligere undersøgelser viser det, og formanden hører det også fra medlemmerne ude på arbejdspladserne.

- Det er min klare fornemmelse, at tendensen med at mange springer en eller flere pauser over i løbet af en arbejdsuge ikke har ændret sig. Arbejdspresset er stadig stort, og derfor er det også ekstra vigtigt, at man lokalt får taget hånd om det, så det ikke løber løbsk. Pauser er nødvendige i en travl hverdag. Ellers kan man ikke levere et stykke arbejde af høj kvalitet, siger Lene Roed.

Arbejdsgiverne er enige

Både i kommuner og regioner er arbejdsgiverne opmærksomme på problemstillingen. Men de peger ifølge Fagbladet FOA også på, at det nok bliver umuligt helt at undgå, at medarbejdere i ny og næ enten må tage frokosten “på farten” eller helt droppe pausen.

- Vi har i nogle tilfælde brug for at trække på de ansatte i deres pauser, fordi vi har nogle meget pressede arbejdspladser i vores sygehusvæsen. Men pausen er en del af det samlede arbejdsmiljø, så arbejdsplanlægning skal sikre, at man kan få spist sin mad, siger Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner på overenskomstområdet.

KL ligger på samme linje, skriver Fagbladet:

- Det er selvfølgelig vigtigt, at man i løbet af lange arbejdsdage har mulighed for at spise frokost, og hvis det ikke sker, må man tage problemstillingen op lokalt, skriver kontorchef Charlotte Hougaard Clifford i en mail til Fagbladet FOA.

Vil du blive bedre til at holde pauser - ikke kun frokostpausen? HK Kommunal har lavet en plakat med 9 gode råd til dig