Dorthe Vestergaard på den plads, der hidtil har været Lene Roeds. Den 18. marts bliver hun valgt som ny formand for HK Kommunal Sydjylland

- Lige indtil fristens udløb den 19. februar vidste jeg ikke, om der kom en modkandidat, siger Dorthe Vestergaard, konstitueret formand for HK Kommunal Sydjylland. Men ingen valgte at stille op mod den daværende næstformand, og dermed bliver formandsvalget på generalforsamlingen en kåring. Vi talte med hende lige efter fristen, hvor hun altså kunne regne med at blive formand men ikke formelt var valgt til det endnu. 

- Jeg synes, at det er mærkeligt at tænke på. Måske går det først rigtigt op for mig, når jeg står overfor generalforsamlingen og de mange medlemmer. Tak er det ord, jeg kommer til at bruge. Det er et vigtigt ord. Og jeg kommer til at sige, at jeg som ny formand har brug for hjælp. Folk må hjælpe med at klæde mig på, siger Dorthe.

Skal – skal ikke?

I bestyrelsesarbejde åbner næstformandsposten ofte vejen til rollen som formand, men Dorthe skulle først finde ud af, om hun overhovedet ville kandidere.

- Jeg har skullet gøre op med mig selv, om det var mig at være formand. Som næstformand i det meste af et år og konstitueret formand siden slutningen af januar har jeg fået et lille indblik i de aktiviteter, der er. Var det det arbejdsliv, jeg gerne ville have? Det er meget anderledes end det 8-16, jeg har lige nu, siger hun.  

Når hun valgte at stille op, var det fordi hun gerne vil være med til at gøre en forskel. Men hun har ikke en forkromet plan, som straks sættes i værk. 

- Jeg vil lære tingene, før jeg går ind og revolutionerer. Lene har været formand så længe, at skiftet vil gøre en stor forskel, for jeg er ikke Lene og vil naturligt tilgå opgaverne anderledes. Jeg kommer ikke til at gøre det hele på samme måde, men det er vigtigt at huske, at ønske om forandring ikke er kritik, mener Dorthe. 

Allerførst glæder hun sig til at holde op med at dobbeltjobbe, så hun kan fokusere 100% på formandsjobbet.

Det officielle billede af Dorthe Vestergaard

Alle skal med

Dorthe fortæller, at hun er dialogorienteret, og at hun i bestyrelsen gerne vil skabe et rum, hvor folk har lyst til at sige deres mening. 

- Vi skal involvere hele flokken. Alle skal gerne blomstre, siger hun. Det gælder også eksternt, hvor hun gerne vil understrege, at hun som (snart tidligere) sygehusansat lægesekretær ikke er låst fast i sit eget område. 

- Jeg er HK’er, jeg er ikke ”regional”. Der er ikke modstrid mellem grupperne efter min mening. Vi er alle i HK, og HK er os alle, siger hun. 

Lægger stor Vægt på faget

Øverst på Dorthes liste over mærkesager er kompetenceudvikling, faglig stolthed og arbejdsmiljø. I et arbejdsmarked under hastig forandring skal man både holde fast i sig selv og huske at bevæge sig fremad, mener hun. 

- Vi skal have de arbejdsopgaver, som vi med vores faglighed er de bedste til at løse, og vi skal have den faglige stolthed frem. Og så er det vigtigt, at vi hele tiden sikrer kompetenceudvikling og efter- og videreuddannelse, så vi kan matche de arbejdsopgaver vi får i fremtiden. Vi skal være med fremme, ikke mindst når det gælder digitalisering, siger hun. 

- Arbejdsmiljøet er og bliver et vigtigt område. Vi har hver især - og ikke mindst sammen med vores arbejdsgivere - et ansvar for, at sikre et godt og sundt arbejdsmiljø, siger Dorthe Vestergaard. 

Holder den sydjyske fane højt

Hvad angår det kommende samarbejde med sektorformand Lene Roed, så er det noget, Dorthe ser frem til. 

- Vi kender hinanden godt og arbejder rigtig godt sammen. Og så synes jeg, at det er vildt fedt, at folk tør tage det spring, som Lene har taget. Jeg er stolt over, at vi i Sydjylland kan producere en formand for alle kommunale og regionale HK’ere i hele landet, siger hun. I samarbejdet fremover må Lene Roed forvente, at Dorthe vil fastholde den sydjyske profil.

- Vi gør nogle gange tingene på vores egen måde i Sydjylland, og det er godt. Der er forskelle rundt om i landet, og det, der virker andre steder, virker ikke altid her. Selv på kommuneplan er der tit forskel, ja fra sygehus til sygehus eller mellem to afdelinger kan der være forskel. Koncepter er gode, men det skal kunne tilpasses lokale forhold, mener Dorthe.

Min indgangsvinkel er altid samarbejdet, vi vil alle nå det samme mål, den bedste arbejdsplads. Jeg vil gerne høre og kan tit forstå andres argumenter, men i sidste ende kan jeg godt skære igennem, slutter den kommende formand. 

Fakta om Dorthe Vestergaard
41 år
Bor med kæresten i Østbirk med et barn hver på henholdsvis 14 og 15 år
Hidtidige job: 
Lægesekretær Regionshospital Horsens på Medicinsk afdeling, Hjerteklinikken
FTR for Lægesekretærer, Kontoransatte og IT-personale
Lønkonsulent Aarhus Amt og Region Midtjylland