Parterne har trods den kritiske situation på grund af Corona-virussen valgt at forhandle videre og er i dag nået i mål med overenskomstforlig for to faggrupper i den grafiske branche.

- Det er en svær situation, som både Danmark og arbejdspladserne står i netop nu, med nye konsekvenser og tiltag hver dag for både lønmodtagere og arbejdsgivere. Af samme grund er det vigtigere end nogensinde, at vi viser styrken til at kunne indgå aftaler, der sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår til gavn for både medarbejdere og virksomheder, siger formand for HK Privat, Simon Tøgern.

Medarbejdere i den grafiske branche kan se frem til en fritvalgskonto, der stiger fra 4 til 7 % og med en større fleksibilitet for fx småbørnsfamilier. Overenskomsterne er 3-årige og dækker medarbejdere, der er beskæftigede inden for fx serigrafi, digitalprint og 3D-print, og de administrative medarbejdere på trykkerierne.

- Vi har været igennem et længere forhandlingsforløb med Grakom, men vi er landet fornuftigt, og en fritvalgskonto på 7 % er en forbedring, der vil kunne mærkes for den enkelte medarbejder. Samtidig har vi sikret noget mere fleksibilitet og mulighed for frihed til fx småbørnsfamilier og seniorer, så vi kan være godt tilfredse med resultatet, konkluderer Simon Tøgern.

Stigningen på fritvalgskontoen kommer oveni den løn, som de fleste medlemmer af HK Privat selv forhandler hjem ude på arbejdspladserne. Ud over fritvalgskontoen, så kan medarbejderne også se frem til, at der kommer 3 ugers ekstra forældreorlov med fuld løn til den forælder, der ikke holder barselsorlov, at der bliver mulighed for op til 5 ugers efteruddannelse ved opsigelse, og at ordningen omkring Aftalt Uddannelse nu bliver permanent.

Formand for HK Privat, Simon Tøgern havde da også håbet at lande en aftale om funktionæroverenskomsten med Danske Mediers Arbejdsgiverforening denne uge, men det er desværre ikke lykkedes endnu.

Aftalerne mellem HK Privat og Grakom læner sig op ad industriforliget, der blev indgået d. 9. februar, og Den Grafiske Timelønsoverenskomst d. 9. marts.

Overenskomsterne - Digitalprint- og serigrafoverenskomsten og Funktionæroverenskomst med Grakom - er forhandlet hjem i løbet af den seneste uge og er to ud af i alt 23 landsoverenskomster, som HK Privat forhandler i 2020.