Da Signes stemme går igennem på mobiltelefonen, er det som om, at hun sidder lige ved siden af. Men det gør hun ikke.

 

Signe Kæmpegaard, der er 28 år gammel og fra Bølling få kilometer uden for Skjern i Vestjylland, befinder sig i Sisimiut – 3358 kilometer væk fra hjemegnen.

 

Hun startede 1. februar 2020 som museumsinspektør for de 2 museer i Sisimiut og Kangerlussuaq.

 

Sisimiut ligger i Vestgrønland ud mod Davisstrædet og er med sine godt 5000 indbyggere den næst største by i Grønland.

 

Signe Kæmpegaard udenfor arbejdspladsen Sisimiut Museum.

Signe Kæmpegaard uden for arbejdspladsen Sisimiut Museum.

 

Lukket ned

Signe er én af de mange HK’ere, som lige nu oplever følgevirkningerne af Corona-pandemien.

 

Selv om hun er taget til Grønland for at arbejde, er hun stadig medlem af HK MidtVest.

 

- Museet er en offentlig institution under Qeqqata Kommunia (Kommune), og sidste mandag blev vi informeret om at begrænse unødige rejser. Det vil sige ingen tjenesterejser. Kommunens ansatte må heller ikke deltage i aktiviteter, hvor der er mere end 500 mennesker samlet, og er der mindre end 500, skal deltagelsen godkendes af den nærmeste leder, fortæller hun.

 

- I sidste uge blev udmeldingen så skærpet til, at vi ikke længere må have borgerkontakt, og det betyder konkret for museerne, at vi ikke må modtage gæster. Så den udstilling, der ellers skulle åbne i fredags, er nu udskudt, og vi er lukket ned, beretter hun.

 

Foruden Signe er der 3 ansatte på museet, og de oplever nu en ganske anderledes hverdag, end de er vant til.

 

- Der plejer at komme skoler for at se museernes udstillinger. Alle besøg er nu aflyst frem mod foreløbig 10. april, så der er meget stille her. Vi er i gang med at forberede de næste udstillinger, men ellers foregår der ikke så meget, siger Signe.

 

Skilt udenfor Sisimiut Museum.

Skilt udenfor Sisimiut Museum.

 

En udfordring

Signe har en bachelor-uddannelse i dramaturgi og har en fortid som play hero hos LEGO House, inden hun i 2019 blev ansat hos et flyselskab, der sælger rundflyvninger i Grønland. Men da turistsæsonen sluttede, vendte hun retur til Danmark, hvor hun var ledig nogle måneder, inden hun igen i starten af 2020 drog mod nord.

 

- Normalt er der rigtigt mange arrangementer i Sisimiut, men nu er det hele lukket ned, og restauranterne opfordrer til, at man tager take away retter med hjem. Byen skulle lige til at vågne op efter vinteren, men nu trækker folk sig tilbage. Som ny indbygger, som skal til at opbygge et socialt netværk, er det ikke nemt. Så jeg bliver lidt udfordret af at være så langt hjemmefra, fortæller Signe, der bor i en lejlighed i Sisimiut.

 

Trods lukkede grænser til Grønland blev det første tilfælde af Corona-virus konstateret i mandags 16. marts 2020. Det er en person i hovedstaden, Nuuk, der er bekræftet smittet.

 

Som en følge blev der truffet beslutning om stop af flytrafik til og fra Grønland fra midnat fredag 20. marts og 2 uger frem. Indenrigs passagertrafik stopper også. Og folkeskoler er foreløbig lukket fra mandag 23. marts og to uger frem.

 

- Jeg håber ikke, at Corona-pandemien rammer den by, jeg er i. Sisimiut ligger afsondret, og vi får forsyninger med skib til byen en gang om ugen. Men der kommer mange turister til området, og det er i høj grad turismen, som byen lever af. Så turisme-erhvervet kan blive hårdt ramt, siger Signe.

 

Se mere om Signes arbejdsplads

 

Følg med på hk.dk og se spørgsmål og svar om Corona-situationen i kommuner og regioner

Artiklen er opdateret 18. marts 2020

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.