hc kragh

It-konsulent Hans Christian Kragh er også TR for HK Stats medlemmer i Statens It. Privatfoto

Da coronavirusen nærmede sig Danmark, var Statens It allerede opmærksom på, at det kunne blive nødvendigt at beskytte driften af de vitale statslige it-systemer.

Derfor blev fuldtudstyrede hjemmearbejdspladser med adgang til alle de relevante systemer testet af et repræsentativt antal medarbejdere allerede fra mandag 9. marts.

Læs også: Her er de gode råd til hjemmearbejde

It-konsulent Hans Christian Kragh fra Statens It var en af de få medarbejdere. Så han har nu allerede i lang tid været en del af den hjemmearbejdende brigade, som under coronakrisen er med til at holde det offentlige Danmark i gang fra spisebordet i privaten.

- Vi har været i gang i to uger nu. Vi skulle være parate til at hooke op på systemerne allerede fra dag 1. Og det var vi allerede før dag 1, siger Hans Christian Kragh, som også er tillidsrepræsentant for HK Stats medlemmer.

Savner kontakt med kolleger

It-konsulenten har ikke problemer med arbejdsdisciplinen eller forstyrrelser fra samleveren, og hjemmeopkoblingen fungerer optimalt.

- Jeg er endnu ikke stødt på noget teknisk, jeg ikke kan udføre på samme måde hjemmefra som på arbejdet. Den største udfordring er derimod isolationen. Og det værste ved at arbejde hjemme er manglen på social kontakt. Skype-møder er altså slet ikke det samme som at have kolleger, man lige kan vende en sag med, omkring sig, siger Hans Christian.

Læs også: Spørgsmål og svar om coronavirus og din arbejdsplads

Han arbejder i et separat rum i hjemmet, og det er aftalt med samleveren, at de skal forstyrre hinanden mindst muligt i arbejdsdagen. Men Hans Christian savner dog nogle af de kollegiale ’forstyrrelser’.

- Jeg har længere tid ved skærmen end på arbejde. Så jeg får ikke overholdt de anbefalede fem minutters pause per arbejdstime. Der er ingen umiddelbar kontakt med kolleger ved kaffemaskinen og ingen at tale med, når man strækker ben, for der er bare ingen kolleger ved hjemmearbejde, siger Hans Christian, som også savner at snakke med TR-kolleger om faglige emner.

- Tidligere rejste jeg mig og gik hen til en anden TR. Nu stabler jeg Skype på benene. Men det er bare ikke det samme at skulle undvære mimik, kropssprog og øjenkontakt, mens man taler gennem en maskine. Man kan altså ikke aflæse sindstilstande over Skype, siger tillidsrepræsentanten.

Frygten for ’hjemmearbejds-kuller’

Han har oplevet, at der under coronakrisen er kommet meget svære spørgsmål fra medlemmer i situationer, som naturligt nok ikke har været prøvet før. For at svare medlemmer lidt på forkant, har han delt artikler om hjemmearbejde og spørgsmål/svar i forbindelse med corananedlukningen, med medlemmerne.

- Tv’et kører i baggrunden, så jeg kan følge med, men ellers er jeg nødt til at opbygge nogle overspringshandlinger for at klare isolationen. Det gælder også om at komme lidt ud. I går havde jeg efter frokost en halv time til næste Skype-møde, så jeg gik en hurtig tur i en nærliggende park med mit kamera. Sådan lader jeg op, men man kan også få den lille nagende dårlige samvittighed, når man går en tur, siger Hans Christian.

Læs også: Sådan skal du forholde dig, når corona rammer

Han har registreret, at der i den første tid med et mere nedlukket samfund er blevet større fokus på at vise sig frem på de sociale medier. Det handler om at være sociale med ’likes’ på Facebook og Instagram.

- ’Mig’-kulturen bliver tydeligere under nedlukningen. Men jeg har nu mere behov for at se andre og dele faglig og social snak med kolleger. Jeg frygter alvorligt talt, at jeg og mange andre udvikler ’hjemmearbejds-kuller’, hvis coronakrisen trækker ud i et par måneder, siger Hans Christian Kragh.

Læs alle historierne om statens HK'eres arbejdsliv i coronatiden