sabine og malthe

Malthe på 5 år synes det er hyggeligt at være hjemme hele dagen. Nogle gange spørger han dog, hvornår han igen skal have madpakke med i børnehave, fortæller hans mor Sabine Wagner.

Når Cæcilia på 8 og Malthe på 5 tumler ud af sengen om morgenen, har deres mor Sabine Wagner (36) allerede været på arbejde i mindst halvanden time. Sabine arbejder i Motorstyrelsen med værdifastsættelse af køretøjer, og i denne tid er hendes dockingstation, computer og skærm sat op hjemme i familiens stue i Hjallerup.

Siden torsdag den 12. marts, hvor hun og kollegerne som de fleste andre statsansatte blev sendt på hjemmearbejde på grund af coronasituationen, har hun struktureret dagen, så børnene og arbejdet kan deles om hendes opmærksomhed.

- Jeg har valgt at stå op og gå i gang klokken 5.45, så jeg kan arbejde intensivt, indtil børnene vågner, fortæller Sabine.

Når dét sker omkring kvart over 7, kommer de ind til hende i stuen, hvor de måske sætter sig og snakker lidt eller ser tv en times tid, indtil de skal have morgenmad. 

Mens storesøster op ad dagen laver sit skolearbejde med hjælp fra Sabine indimellem, er lillebror sat i gang med at tegne, male eller med aktiviteter på sin iPad. En gang imellem sniger han sig op til sin mor og bare kigger på hende – uden at sige noget.

- Den lille er en rigtig familiedreng. Han synes, at situationen lige nu er den bedste i verden. Den store er begyndt at kede sig lidt. Hun forstår også mere af, hvad der sker, og at det handler om en alvorlig sygdom.

cæcilia og malthe

Cæcilia på 8 og Malthe på 5 år er i gang ved hjemmearbejdsbordet sammen med Sabine Wagner. En plan for dagen med indlagte pauser får det til at fungere for familien.

I løbet af dagen sørger Sabine for, at de alle kommer ud i haven eller ud at cykle en tur. Og til frokost er børnene med til at smøre rugbrød eller pynte pizza. Deres far kan ikke være så meget med derhjemme, da han har et job med kundekontakt i form af mange telefonsamtaler.

Chefen har også børn omkring sig

At børnene rumsterer rundt i huset i løbet af dagen, hindrer som regel ikke Sabine i at få arbejde fra hånden.

- Jeg er vant til at sidde i storrumskontor og blive forstyrret. Så selv om jeg skal give opmærksomhed til børnene ind imellem, kan jeg sagtens vende tilbage med det samme og koncentrere mig om arbejdet.

Arbejde er der masser af, fortæller Sabine. Og på trods af, at både hun, nogle af kollegerne og deres chef har børn omkring sig det meste af dagen, når de deres mål for behandling af sagerne. For Sabine handler det om, at hun i modsætning til normalt ikke skal stå for sidemandsoplæring af nye kolleger og derfor kan fokusere på egne opgaver – når altså børnene ikke kræver hendes fulde fokus.

- Der er da dage indimellem, hvor børnene skal have hele min opmærksomhed. Sådan er det, og det må man bare acceptere. Mit bedste råd er: Lad være med at stresse over det, men tilrettelæg arbejdet efter børnenes behov.

Når klokken er 13.30. logger Sabine af systemet og slutter arbejdsdagen for at holde fri med sine børn. Kun en enkelt gang har det været nødvendigt at inddrage en aften til arbejdet. Men indtil videre kun den ene gang. Og der er fuld forståelse fra chefen, oplever hun.

- Min chef står i samme situation med hensyn til at have børn hjemme, så der er fuld forståelse der fra, siger Sabine Wagner. 

Læs på A4: Sådan kombinerer du arbejde og børn: Forældre skal sænke ambitionsnivauet

Læs alle historierne om statens HK'eres arbejdsliv i coronatiden