Jeg føler mig mere tryg med HK

Nyt medlem i HK

Marianne Sommer er 36 år og ansat som projektassistent i entreprenørvirksomheden KPC Herning. Hun har været medlem siden september 2019. Foto: Jeppe Carlsen.

Hvorfor har du meldt dig ind i HK?
- Jeg har faktisk været medlem før. Men jeg havde brug for at spare, så jeg meldte mig ind i en anden fagforening i stedet, der var billigere. Jeg var medlem af Det Faglige Hus, men det var af nød, fordi jeg skulle spare nogle penge. HK er godt nok dyrere, men der er en anden sikkerhed i at kunne få en bedre hjælp og rådgivning. Og da jeg så skiftede job, tænkte jeg, at det var en god ide at være i HK igen.

Hvordan kom du på at melde dig ind i HK?
- Jeg tænkte, at det nok var en meget god ide, fordi jeg skiftede job fra det offentlige og over på det ”farlige”, private arbejdsmarked. Og så tog jeg kontakt til den tidligere tillidsrepræsentant dér, hvor jeg var ansat før. Han var ret god til at fortælle, hvad jeg kunne få hjælp til hos HK. Min mor har også altid været medlem af HK, så jeg følte mig også lidt mere tryg. Der findes ikke en HR-afdeling på mit nye job, så det er godt at kunne få hjælp, hvis der opstår noget med regler eller trivsel på jobbet. Og det er også nemmere at komme i kontakt med en medarbejder i HK, hvis jeg engang får brug for hjælp med et eller andet, lønnen fx.

Hvad tænker du, at du får ud af medlemskabet i HK?
I hvert fald at få tjekket, om mine løn- og ansættelsesforhold er OK. Konkret fik jeg kigget min kontrakt igennem, da jeg skiftede fra det offentlige til det private. Jeg tænker, at jeg også kan få hjælp til efteruddannelse. Det er ved at være noget tid siden, jeg blev færdiguddannet, og jeg har ikke rigtig været på kurser efterfølgende. Hvis jeg var ansat i det offentlige, ville der naturligt også være en HK-klub. Det er der ikke lige her i firmaet. Og fordi jeg er meget ude på byggepladser, ser jeg kun mine fagfæller til firmafesterne - ellers arbejder jeg mest sammen med konstruktører og ingeniører. Så jeg skal også undersøge, om der er noget netværk eller en gruppe i HK, hvor man kan mødes med kolleger. Det kunne være fedt.

Jeg har aldrig fået så god hjælp af en fagforening før

Nyt medlem i HK

Janni Engdal er 37 år og ansat som koordinator hos Siemens Gamesa. Hun har været medlem siden oktober 2019. Foto: Jeppe Carlsen

Hvorfor har du meldt dig ind i HK?
- Det er der flere grunde til. Jeg talte med en kollega, der anbefalede mig at snakke med en særlig medarbejder i HK, fordi jeg var
sygemeldt. Og den HK-medarbejder har faktisk været så god, at min mand, der også arbejder på Siemens, meldte sig ind tre uger efter. Jeg har været på Siemens i 11 år, og jeg har aldrig fået så god hjælp af en fagforening før. Både i forhold til min sygemelding og i forbindelse med en overflytning til en anden enhed på min arbejdsplads, hvor min gamle afdeling ikke var så meget for at give slip på mig. Og jeg er sikker på, at skulle der ske noget i det her nye job, som jeg kun har haft siden oktober 2019, ved jeg, hvor jeg kan henvende mig. Og så er der lønforsikringen, der giver en stor sikkerhed. Min mand og jeg har fire børn, og Siemens er et sted med jævnlige fyringer. Men nu har vi begge to lønforsikring, og så ved vi, at vi har lidt mere ro på, fordi vi hver især vil være sikret 80 % af vores løn i de første seks måneders ledighed, hvis det skulle blive aktuelt.

Overvejede du andre fagforeninger end HK?

- Jeg startede egentlig med at være i en anden fagforening, men jeg følte ikke, at jeg fik så meget ud af det. Så jeg meldte mig ud og nøjedes med at være med i a-kassen. Men jeg har også været i kontakt med andre fagforeninger end HK i denne omgang, og de skulle først tjekke, om jeg kunne være medlem, når jeg ikke var ingeniør osv. osv. Men der gik det bare så meget nemmere med at tale med HK. Og jeg har også fået anbefalet en del kolleger at melde sig ind, efter at jeg selv havde gjort det.

Hvad går dit job ud på, siden du kan vælge mellem flere fagforbund?
Jeg arbejder primært med it. Lige nu laver jeg teknisk support på et it-system, vi bruger på Siemens til styring af certifikater og booking af træning i alt det vindmølletekniske. Inden da sad jeg ude i en afdeling, der var kunde til min nuværende afdeling, hvor jeg samlede al viden og koordinering af træning. Vi har et system i Siemens, hvor man kan blive udlånt mellem afdelinger. Så jeg er
næsten lige skiftet internt, jeg har kun siddet i jobbet her få måneder.

Mit fagforeningsmedlemskab har altid kommet an på min jobsituation

Nyt medlem

Tatiana Skovbakke Storgaard er 32 år og ansat som receptionist hos Risskov Tandklinik. Hun har været medlem siden oktober 2019. Foto: Jeppe Carlsen

Hvorfor har du meldt dig ind i HK?
Det har været en lidt snørklet vej, for jeg er universitetsuddannet. Jeg har været medlem af CA’s a-kasse (tidligere Civiløkonomernes a-kasse, red.) siden studietiden, for jeg har altid lært, at man skulle have styr på den slags ting. Mit fagforeningsmedlemskab har altid kommet an på min jobsituation. Nu er jeg fastansat i receptionen på en tandlægeklinik, hvor jeg er på klinikassistenternes overenskomst. Og det var også derfor, jeg meldte mig ind i HK.

Hvorfor er det vigtigt for dig at være med i en fagforening?
- Det lyder lidt floskelagtigt, men det er vigtigt at være solidarisk. Vi vil jo gerne have forhandlet forbedringer hjem, men så skal man også bakke op om dem, der forhandler. Og jeg er jo også glad for at have fx en fritvalgskonto. Jeg har tidligere arbejdet i Falck, og fordi det var et vikariat, var jeg ikke medlem af fagforeningen. Men det virkede også selvmodsigende at få glæde af goderne uden at være medlem af fagforeningen.

Hvad betyder det for dig at være medlem?
- A-kassen er vigtig som et sikkerhedsnet, men fagforeningen handler også meget om at kunne få god hjælp. Barselsreglerne er fx ret kryptisk skrevet og svære at forstå. Men jeg blev virkelig positivt overrasket, da jeg ringede ind første gang, efter jeg havde meldt mig ind. Man hører af og til argumentet, at HK er dyrere end andre fagforeninger.
Men måske får man også en kvalitet derefter. Jeg snakkede med HK-medarbejderen i en time, og der blev virkelig taget sig tid til at vejlede. Det havde jeg slet ikke tænkt over i forvejen, for da jeg meldte mig ind, handlede det mere om at være hos dem, der
kender overenskomsten og har et ejerskab til den.

En kollega anbefalede HK

Nyt medlem

Margrethe Nielsen er 45 år og ansat som Model builder hos Lego. Hun har været medlem siden oktober 2019. Foto: Jeppe Carlsen

Hvorfor har du meldt dig ind i HK?
- Det var på anbefaling fra en kollega, der tidligere har været tillidsrepræsentant.

Hvad tænker du, at du kan få ud af dit medlemskab?
- At stå bedre generelt. Og for at kunne få bedre hjælp ved problemer eller konflikter på arbejde.
Jeg kiggede også lidt på lønforsikringen, da jeg blev opmærksom på den, men det var ikke derfor, jeg meldte mig ind.

Har du været medlem af en a-kasse eller fagforening før?
- Ja, flere forskellige. Jeg har en uddannelse som receptionist, som jeg ikke har brugt, så jeg har arbejdet forskellige steder, inden jeg kom til Lego. På et tidspunkt arbejdede jeg fx i laboratoriet på en hundefoderfabrik. Så da var jeg medlem hos NNF. Jeg var i Ase, inden jeg skiftede til HK. Jeg har været hos Lego siden 2012 og i min nuværende afdeling siden 2016, hvor jeg laver 50 procent administration og 50 procent model building. Når du køber Lego i legetøjsbutikken, er billederne af Lego-modellerne på æskerne ikke computeranimerede. Det er os i min afdeling, der har lavet dem. Vi laver også tv-reklamer og billeder til udstillinger i legetøjsbutikker.

Bliv medlem

Her kan du melde dig ind. Det tager kun 5 minutter!