Selv om du arbejder hjemme, gælder Loven om Arbejdsmiljø stadig.

Det understreger HK Kommunals arbejdsmiljøkonsulent Karen Brøndsholm i en situation, hvor rigtig mange arbejder hjemme og kommer til at gøre det i lang tid.

Det giver helt særlige udfordringer.

- Sagen er jo, at mange bare sidder ved et stuebord på en tilhørende stol, som slet ikke er bygget til at arbejde ved gennem længere tid – og det kan efter et stykke tid give gener fra muskler, led og ryg.

Hun pointerer derfor, at princippet omkring ansvar stadig er, at arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

- Men den ansatte skal medvirke til, at arbejdsmiljøet er i orden, fordi arbejdsgiveren jo ikke har ret til eller mulighed for at kontrollere arbejdsforholdene i den ansattes hjem.

Hvad kan du få hjem i privaten?

Derfor opfordrer Karen Brøndsholm arbejdsgiveren, de ansatte og arbejdsmiljøorganisationen i højere grad arbejder sammen om at finde gode midlertidige løsninger, som kan minimere risikoen for skader og gener.

- Man kan fx overveje, om de ansatte kan få vigtige elementer af deres kontorredskaber med hjem, og det kan være alt lige fra headset over tastaturer, til PC-skærme og måske også kontorstole.

Samtidig bør ledelse og arbejdsmiljørepræsentanten sørge for at være i dialog med de ansatte om deres arbejdsforhold og herunder, at de italesætter vigtigheden af pauser, arbejdsstillinger og bevægelse, understreger Karen Brøndsholm.