Statsminister Mette Frederiksen har forlænget nedlukningen af Danmark til efter påske, og samtidig lægger hun op til, at offentligt ansatte afvikler ferie i perioden, hvis de er sendt hjem uden opgaver. Det kom frem på statsministerens pressemøde først på ugen.

Mette Frederiksen opfordrede fagforeningerne og de offentlige arbejdsgivere til at lade sig inspirere af den aftale, der er indgået på det private område. Her bidrager de ansatte til hjælpepakken ved at holde fem dages ferie eller afspadsering. Alternativt fem dage fri uden løn.

De fleste HK’ere arbejder under krisen

HK Kommunals formand Lene Roed vurderer, at hovedparten af HK Kommunals medlemmer arbejder i disse uger. Enten hjemmefra eller fra arbejdspladsen. Kun få er hjemsendt uden opgaver.

- Men vi indgår selvfølgelig i forhandlinger med arbejdsgiverne, når statsministeren beder om det. Og vi forhandler lige nu sammen med de øvrige faglige organisationer på det offentlige område. Min forventning er, at nogle hjemsendte medarbejdere vil skulle bruge ferie eller afspadsering, som de ikke havde planlagt. Men det vil ikke gælde særlig mange. Når aftalen er i hus, holder vi jer selvfølgelig hurtigst muligt orienterede, siger Lene Roed.

Formanden takker for engagement

Formanden sender en varm hilsen til de medlemmer, der knokler med at løfte nødvendige opgaver lige nu og til de mange, der i denne situation tilbyder deres hjælp til andre opgaver, end de normalt varetager.

- Tak for jeres kæmpe engagement. Det har Danmark hårdt brug for. Gode fælles løsninger er det, der skal hjælpe os gennem krisen. Og medarbejderne er forudsætningen for, at det kan lykkes. Det er min forventning, at arbejdsgiverne også bidrager med fleksibilitet, indragelse og lydhørhed på de enkelte arbejdspladser, siger Lene Roed.