“Jeg har prøvet lidt af hvert i mit arbejdsliv. Jeg har altid interesseret mig for computere, men aldrig programmering. Jeg arbejdede sammen med en datamatiker, der introducerede mig for programmering, og det fangede mig. Jeg skrev min egen lommeregner, og pludselig var jeg bare fanget.

Fra studietjans til karrierevej

Undervejs på studiet fik han et studiejob i Region Midtjylland, hvor han arbejder med patientrapporterede oplysninger, i daglig tale PRO.
“Det er grundlæggende set systemer til spørgeskemaer til patienter, der har længerevarende sygdomme. Formålet er at stille nogle spørgsmål, som hjælper lægen med at afgøre, om patienten skal kaldes til samtale eller ej,” forklarer Martin Tang Olesen.

Dét, der startede som et studiejob, blev også hans praktikplads på femte semester, og dér hvor han skrev hovedopgave.
“Jeg skrev om datamigration, for vi er i gang med at skifte fra et ældre til et nyt system. Vi har en masse data, der skal gøres kompatible med det nye system, uden at vi lider datatab eller får konverteringsproblemer. Det er vigtigt for sundhedspersonalet, at de kan se de gamle spørgeskemaer, så de kan danne en historik på patienten,” forklarer han.

Fredag den 31. januar i år dimitterede Martin Tang Olesen som datamatiker. Efter en weekend med afslapning startede han mandag i sin første fastansættelse backend-udvikler.
“Jeg skal primært udvikle på det nye system, som vi går over til og har fokus på backenden. Det er programmeret i PHP og JavaScript-frameworket Vue, men jeg har også kodet nogle microservices i Java,” fortæller han.

Martin Tang Olesen

Martin Tang Olesen, nyuddannet datamatiker.

Løn og pension

Regionen har overenskomst, og Martin Tang Olesens starter derfor på 29.000 kr. om måneden. Pensionen kommer oveni. “Jeg vil gerne arbejde med større systemer. Vi sidder fem udviklere på det, så det har et vist omfang. Mange af mine studiekammerater sidder i webbureauer, hvor de sidder alene på mindre projekter og skifter projekt hver anden uge. Jeg vil hellere fordybe mig i noget i lang tid,” siger han og uddyber:
“Jeg synes det er fedt at arbejde på et stort projekt. Man lærer at snakke sammen med andre, der ikke nødvendigvis har samme baggrund. Der er både webudviklere, datamatikere og en ingeniør. Man lærer at kommunikere med folk, hvor man kan få god sparring, fordi sidemanden arbejder med det samme.”

I fremtiden vil Martin Tang Olesen gerne lære programmeringssprogene C# og Python. Han vil også gerne specialisere sig indenfor IT-sikkerhed.
“Jeg har en ny funden interesse for sikkerhed, så det beskæftiger jeg mig lidt med i min fritid, hvor jeg læser om white hat-hacking og laver penetrationstests. Den vej kunne jeg godt finde på at gå efter professionelt i fremtiden.”
\