Formand for HK Handel Nordjylland, Kate Ziegler, afviser Salling Groups ønske om suspension af lukkeloven i påsken 2020

Formand for HK Handel Nordjylland, Kate Ziegler, afviser Salling Groups ønske om suspension af lukkeloven i påsken 2020

 

 

- Nu må det stoppe. Påskefesterne er aflyst, men Salling Groups topchef håber alligevel på en fest ved kasseapparaterne, siger Kate Ziegler. Hun afviser bestemt Salling Groups ønske om at suspendere lukkeloven i påskehelligdagene fra den 9. april.

 

Salling Group fisker i rørte vande, mener Kate Ziegler. Administrerende direktør for Salling Group A/S, Per Bank, vil afskaffe helligdagslovgivningen (lukkeloven) med coronakrisen som påskud. Hans argument for at suspendere lukkeloven i påskehelligdagene er, at kunderne i modsat fald vil stå klumpet sammen i butikkerne i hverdagene omkring Skærtorsdag, Langfredag og de øvrige helligdage, og at det udgør en sikkerhedsrisiko.

 

- Som formand for HK Handel i Nordjylland bliver jeg vred over at opleve, at en stor virksomhed som Salling Group udnytter coronakrisen til at angribe den lov, som sikrer et GANSKE LILLE antal lukkedage i Danmark, siger Kate Ziegler. Og hun tilføjer:

 

- I en tid, hvor vi alle skal følge myndighedernes anbefalinger om ikke at forsamles flere end 10 personer, er det utroligt at høre, at Per Bank åbenbart mener, at de enkelte familier skal indkøbe meget store mængder dagligvarer op til påske. Så mange varer, at de ikke kan nå at købe det hele inden Skærtorsdag og Langfredag, selv om masser af butikker i forvejen har åbent til 22 og 23 om aftenen.

 

Salling Groups Per Bank er ude af trit

 

Ifølge HK Handel er Per Bank helt ude af trit med situationen. Statsministeren fraråder påskefrokoster, og hun fraråder også, at familier kører på tværs af landsdelene for at besøge hinanden.

- Hvis Salling Group ville gøre noget godt for sikkerheden, opfordrede de kunderne til at sprede de nødvendige påskeindkøb ud over dagene op til helligdagene og gerne ud over alle dagens timer, så man undgår kø. Der findes også andre teknikker til at styre kundestrømmen gennem butikken; mange af dem er allerede i brug, og kunderne følger anvisningerne, påpeger Kate Ziegler.

 

Mange i forsyningsleddet vil også komme på ekstraarbejde og udsættes for ekstra risiko

 

Hun fremhæver, at Per Banks forslag om at suspendere lukkeloven i påsken ikke kun er en hån mod de for længst aftalte vagtplaner og de ansattes ret til at holde fri på helligdagene. Det er ganske få dage, medarbejderne har til at være sammen med den familie, som er sendt hjem fra daginstitutioner, skoler og arbejde. Forslaget vil også betyde noget for de, som skal levere varerne til butikkerne. For kontorpersonalet, som skal ekstra på arbejde for at klare ordrer og sikre indkøb af varer til videresalg, for lagerfolkene, som skal pakke og klargøre ordrerne og chaufførerne, som leverer varerne til butikkerne. De skal alle på ekstraarbejde og dermed udsætte sig for ekstra risiko. - Jeg ved, at vi ikke kan leve uden mad i længere tid, men afviser Per Banks påstand om, at vi ikke kan nå at handle, uden at vi kommer til og stå ”på nakken af hinanden”, siger Kate Ziegler.

 

Lad indkøbsvognene stå og lad de ansatte holde en fortjent pause i påskehelligdagene

Lad indkøbsvognene stå og lad de ansatte holde en fortjent pause i påskehelligdagene

 

 

- Godt nok udtaler Per Bank, at det er for at undgå store mængder af kunder i butikkerne på samme tid, men jeg ser det som et upassende forsøg på at åbne de mange af hans egne butikker, som ellers skulle holde lukket. Jeg synes, det er useriøst at kæmpe om markedsandele i en tid, hvor alt burde handle om borgernes sundhed, sikkerhed og om samfundssind, understreger den nordjyske HK Handel-formand

 

Opfordring til regeringen: Lad de butiksansatte beholde de 4 påskehelligdage

 

Hun roser så til gengæld Coop, som foreløbig ikke mener, det er nødvendigt at suspendere lukkeloven.

 

- Det er godt, men jeg ved også, at hvis regeringen skulle lytte til Per Bank, så ender Coop jo også med at holde deres butikker åbne. Mit budskab til regeringen er: Nu har I lavet alverdens hjælpepakker til erhvervslivet, herunder detailbranchen. Nu er det tid, at I garanterer, at de butiksansatte beholder deres 4 påskehelligdage, så de kan samle kræfter. Dermed kan de igen servicere danskerne, når påsken er ovre. Så håber vi snart, at kurven vender, og at vi alle kan vende tilbage til vores hverdag, siger Kate Ziegler.