Klinikassistent

Knap 4.000 tandklinikassistenter må vente længere på en ny overenskomst. Foto: Michael Bo Rasmussen.

600.000 lønmodtagere skal i de kommende uger stemme om deres overenskomster, men på målstregen forkastede Tandlægeforeningen onsdag den overenskomstaftale, som for få uger siden faldt på plads for omkring 4.000 klinikassistenter. Det er fuldstændig uhørt, at en arbejdsgiverorganisation siger nej til det forlig, der er indgået, og det bliver mødt med både undren og måben af HK Privat.


Den nye overenskomstaftale, som blandt andet skulle sikre en automatisk stigning i minimumslønnen på 2 procent pr. år for alle privatansatte klinikassistenter over 3 år, blev indgået d. 5. marts i år.

- Klinikassistenterne tilhører i forvejen en af vores lavest lønnede grupper, og det er slet ikke i orden, at regningen for krisen bliver lagt på deres skuldre. Vores medlemmer går netop nu frivilligt ned i løn, går med til arbejdsdeling og holder ferie og afspadsering for at hjælpe tandlægerne. Og det her er en ringe tak at sende retur, siger Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat.

- Det her er sagt med al forsigtighed en arbejdsgivergruppe, der i højere grad end flere andre har deres på det tørre rent økonomisk, tilføjer hun.

Under normale omstændigheder ville et nej til en overenskomst betyde, at lønmodtagere og arbejdsgivere risikerer at blive kastet ud i en konflikt. Men HK Privat vil ikke sætte hårdt mod hårdt i en tid, hvor samfundet har brug for sammenhold.

- Vi tager det ansvar som arbejdsgiverne ikke vil i den her situation - og derfor kalder vi ikke vores klinikassistenter til kamp og konflikt midt i en international sundhedskrise, hvor netop den danske model og de stærke aftaler på arbejdsmarkedet ellers har vist sit værd, siger Anja C. Jensen.

 

Ingen konflikt under corona-krisen
HK Privat kan vælge at sende klinikassistenterne i strejke i næste uge med baggrund i at tandlægerne har forkastet forliget. Dette kampskridt vil dog ikke blive taget i brug på denne side af corona-krisen. Organisationen vil nemlig respektere den undtagelsestilstand, som Danmark befinder sig i og afvente, at virksomhederne og samfundet igen åbner op. Tiden er nemlig til, at alle respekterer den samfundskontrakt, som alle parter er dybt afhængige af, mener Anja C. Jensen.

- Overenskomstfornyelsen er en helt central del af det fællesskab og respekt, som der bør være mellem lønmodtagere og arbejdsgivere – og det er hele rygraden i de aftaler og hjælpepakker, som skal understøtte os alle sammen i disse tider. Derfor er det mig ubegribeligt, at lige præcis Tandlægeforeningen ikke vil udvise den samme ansvarlighed for fællesskabet, uddyber næstformanden.

Tandlægeforeningen står uden for Dansk Arbejdsgiverforening, og HK Privats forhandlinger med dem er derfor ikke en del af det mæglingsforslag, der er til afstemning blandt de 600.000 andre privatansatte. Afstemningen slutter d. 16. april 2020.

Overenskomsten, som læner sig op ad industriforliget, der blev indgået d. 9. februar, blev stemt ned af 75 procent af de tandlæger, der er medlemmer af Tandlægeforeningen, meddeler foreningen i en pressemeddelelse.