Tegning: Allan Buch

På trods af at regeringen har bedt om, at danskerne i år aflyser den store påskefrokost i forbindelse med at begrænse risikoen for smitte af coronavirus, har erhvervsministeren samlet et flertal for at dispensere lukkeloven i påsken. Forslagt kommer fra Salling Group og vil nu blive hastebehandlet. Det vil betyde, at alle dagligvarekæder - også de større butikker - må holde ekstra åbent på skærtorsdag og påskesøndag. Lukkeloven dikterer ellers, at de butikker skal holde lukket alle fire helligdage i påsken.

Tiltaget vækker forargelse i HK Handel, der ser ingen grund til at frarøve hårdtarbejdende butiksansattes fridage. Ansatte der i forvejen udviser stor fleksibilitet for at holde forsyningslinjerne til Danmark åbne og allerede er ekstra udsatte i forhold til smitterisiko. 

Læs også (bt.dk): Coop langer hårdt ud efter Salling-forslag:" Kan få fatale følger"

- En udvidet åbningstid i påsken vil ikke kun belaste de ansatte yderligere, men vi må også forvente, at nogle vil bukke under for stress eller anden sygdom med det arbejdspres, de i forvejen har i øjeblikket med at holde gang i forsyningerne til hele Danmark, siger han og tilføjer:

- Vi finder det i øvrigt mærkværdigt, at man for at sprede smitterisikoen blandt kunder, forlænger perioden for smitterisiko for medarbejderne i detailhandlen, siger Per Tønnesen.

Også HK Handels formand i Nordjylland er rystet over forslaget, der "er et hån mod de ganske få dage, de ansatte har til at være sammen med den familie, der er sendt hjem fra daginstitutioner, skole og arbejde. 

- Godt nok udtaler Per Bank (direktør i Salling Group, red.), at det er for at undgå store mængder af kunder i butikkerne på samme tid, men jeg ser det som et upassende forsøg på at åbne de mange af hans egne butikker, som ellers skulle holde lukket. Jeg synes, det er useriøst at kæmpe om markedsandele i en tid, hvor alt burde handle om borgernes sundhed, sikkerhed og om samfundssind, siger Kate Ziegler, formand i HK Handel Nordjylland. 

- Belaster ansatte yderligere

Som Danmarks største fagforening for butiksansatte er det overraskende for HK Handel, at erhvervsministeren ikke i højere grad har taget os med på råd i forbindelse med det nye tiltag.

- Vi vil gerne gøre erhvervsministeren og arbejdsgiverne opmærksom på, at de butiksansatte udgør en essentiel del af detailhandlen. Denne beslutning belaster de ansatte yderligere, og vi finder ikke noget grundlag for beslutningen, siger Per Tønnesen, formand i HK Handel.

Eftersom statsministeren har aflyst ’påskefrokosten’, er der ifølge HK Handel ingen grund til at frarøve de hårdtarbejdendes ansattes velfortjente fridage, og det bakkes i øvrigt også op af COOP, der også har udtrykt utilfredshed med tiltaget i pressen.


- Den ekstraordinære situation vi er i, kræver selvfølgelig en ekstraordinær fleksibilitet fra alle sider. Det har butiksansatte også vist i høj grad de seneste uger. Men vi ønsker ikke at belaste medarbejdere med initiativer, vi finder grundløse, som i øvrigt hverken minimerer risikoen for smitte eller beskytter personalet i frontlinjen, siger Per Tønnesen.

Det er flere gange blevet påpeget fra både detailbranchen og myndighederne, at Danmark ikke står i en krise i forhold til fødevarer, og at danskerne bør handle, som de plejer.

- Og danskerne har måske nu – mere end nogensinde – bedre muligheder for at planlægge indkøb og handle på forskellige tidspunkter af dagen. Ligesom butikkerne på bedre vis må styre kundestrømmen ind i butikkerne, og det vil vi kraftigt opfordre til sker. Vi ser derfor absolut ingen grund til at dispensere lukkeloven i påsken, understreger Per Tønnesen.

 

Husk: overenskomsten gælder stadig 

I HK Handel er håbet, at dispensationen vil gå ud over så få som muligt og vil gerne minde om, at overenskomstens regler stadig gælder. 

- Vi vil anmode vores medlemmer om at fastholde deres fire ugers varsel i forhold til ændringer i arbejdsplanerne, så de ikke frivilligt accepterer ændringer i den allerede fastlagte arbejdsplan, siger Per Tønnesen.

Læs også: Salling Group fisker i rørte vande

Har du spørgsmål?

Husk at du altid kan kontakte din lokale HK-afdeling på telefon +45 7011 4545, hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning.