På legepladsen

Foto: Jeppe Carlsen

Heidi Dürr Hellegaard er teamleder på Silkeborg Forsyning. Hun hilser en længere forældreorlov med løn velkommen, men familierne burde selv kunne vælge, hvem der tager orloven.

- Det er supergodt, at forældreorloven bliver udvidet med 3 ekstra betalte uger, og at den anden forælder får ret til at holde længere betalt barsel. Men jeg synes, det er ærgerligt for barnet, at den er øremærket.

Ligestilling er rigtig godt, men det må ikke være på bekostning af, at barnet får kortere tid hjemme med sine forældre, fordi den ene ikke ønsker at gå hjemme.

Med øremærkningen er det jo reelt kun ligestilling for den forælder, der får valget - hvorfor skal det ikke
være en ret til den af forældrene, der gerne vil?

Ser man på frivalgskontoen, er det frie valg netop blevet udvidet med både forhøjelsen af beløbet og mulighederne for, hvad man kan bruge den til. Det, synes jeg, er meget positivt - at folk selv i højere grad
kan disponere efter, hvor de er i livet.

Et større engangsbeløb giver ligeledes mulighed for indflydelse på egen pensionsalder ved fx at vælge at investere pengene, således at man kan fratræde før, hvis det er et ønske. Derudover er det godt, at der er kommet øget fokus på videreuddannelse i en opsigelsesperiode, så den enkelte kan blive bedre rustet eller skabe nye muligheder.

Jeg kunne godt ønske, at incitamentet for at være medlem af en LO-fagforening var blevet større med denne her overenskomst. Det daværende LO (nu FH, red.) har i de seneste overenskomstforhandlinger sovet i timen i forhold til at sikre medlemmerne bedre vilkår end det generelle arbejdsmarked.

Solidariteten er desværre begyndt at forsvinde blandt mange, som i stedet er begyndt at spørge, hvorfor de skal betale ekstra, når de alligevel får alle goderne.

Jeg stemmer ja.

Hvem skal stemme

HK Privat har omkring 1.000 overenskomster, men det er kun 21 landsoverenskomster og 6 virksomhedsoverenskomster, som er til urafstemning her ved OK20.

Her får du en liste over, hvilke overenskomster der er til urafstemning netop nu:

Tjek listen (Linket er udløbet pr 17/11 2021)