Klinikassistent

I sidste uge valgte 75 % af tandlægerne at stemme nej til den overenskomst, som Tandlægeforeningen har indgået med HK.

I Tandlægeforeningens pressemeddelelse kunne man læse, at årsagen til tandlægernes nej skal findes i Coronakrisen. ’Lige nu handler det om at overleve’, lød det.

Ifølge Lasse Thorn, formand for HK Privat Sjælland, er der ingen tvivl om, at Coronakrisen har store konsekvenser og er et dyrt bekendtskab for både arbejdsgivere og arbejdstagere – og dermed også for tandlægerne.

Lige inden Coronakrisen for alvor brød ud i Danmark, indgik HK Privat aftaler om nye overenskomster med en række arbejdsgivere. Den aftale, HK har lavet med Tandlægeforeningen, er helt på linje med de øvrige overenskomster, men tandlægerne er de eneste, der har valgt at løbe fra aftalen.

-  Overenskomsten indebar en lønstigning på 6 % over 3 år. Det kalder tandlægerne for store stigninger, som de ikke vil gå med til under en krise. Tværtimod har flere tandlæger tvunget armen om på ryggen af deres klinikassistenter og indgået ’frivillige’ aftaler om lønnedgang på 20 %. Vel at mærke en varig lønnedgang og ikke kun en midlertidig i de uger, hvor tandlægerne kun har åbent for akutte behandlinger, siger Lasse.

Lasse tilføjer, at det vil koste klinikassistenten jobbet at takke nej til lønnedgangen.

Klinikassistenter er en af de lavest lønnede grupper inden for HK Privat. Tandlæger er derimod blandt de højst lønnede i samfundet med lønninger på niveau med advokater og lægers.

- I HK Privat er vi enige i, at Coronakrisen kalder på nye løsninger og samfundssind fra alle. Derfor er der indgået en række aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, hvor alle bidrager for at bremse en økonomisk katastrofe med konkurser og massefyringer, siger Lasse Thorn.

Lasse fortæller, at aftalerne fx indebærer, at de giver 1 uge af deres ferie og bruger evt. optjent afspadsering. Dertil kommer regeringens fremlagte hjælpepakker, der blandt andet giver mulighed for, at arbejdsgiver får dækket op til 90 % af medarbejdernes løn under krisen.

- Vi er helt enige med tandlægerne i, at det handler om at overleve. Det gør det også for klinikassistenterne, der nu – ud over at vinke farvel til overenskomsternes lønstigninger på 6 % over 3 år – skal få familiens økonomi til at hænge sammen med en indkomst, der er 20 % lavere, end de er vant til, siger Lasse og slutter:

- I øjeblikket taler vi om samfundssind, ansvarlighed og fællesskab i Danmark. Jeg håber, tandlægerne har en dårlig smag i munden.

Får du den løn, du fortjener? Tag et løntjek nu