Forbundsformand for HK, Kim Simonsen. Pressefoto
- Der er ingen anledning til bekymring, som situationen er nu!
HK’s forbundsformand er klar i mælet: Der er penge nok i HK’s kollektive lønforsikring til at betale medlemmerne den dækning, de er blevet stillet i udsigt. Og der er ingen aktuelle planer om at hæve prisen, forkorte dækningsperioden eller sætte dækningsgraden ned.
Lønforsikringen er en del af medlemskabet for medlemmer af HK Stat, HK Privat og HK Kommunal. Den supplerer dagpengene for medlemmer med dagpengeret, så de samlet får 80 procent af deres normale løn i op til 6 måneder, hvis de bliver arbejdsløse.
Højeste dagpengesats er på 19.083 kroner om måneden for fuldtidsforsikrede, så hvis man normalt tjener fx 30.000 kroner, dækker dagpengene kun en mindre del af månedslønnen.
Krisen rammer privatansatte hårdest
Siden 12. marts, altså mens coronakrisen har hærget samfundet, er antallet af ledige i HK’s a-kasse vokset med over 1.500. De fleste af dem var ansat i private virksomheder. Også blandt de statsansatte HK’ere voksede antallet af nytilmeldte i HK’s a-kasse, men langtfra så dramatisk som blandt de privatansatte. Antallet af ledige statsansatte i HK’s a-kasse voksede fra 12. marts til 1. april med i alt 51.
- Man har været nervøse for, om stigningen i ledigheden som følge af coronakrisen ville betyde, at vores lønforsikring ville blive udfordret. Derfor følger og analyserer vi løbende udviklingen. Og der er INGEN anledning til bekymring som situationen er nu, siger HK’s forbundsformand Kim Simonsen.
- For øjeblikket er rigtig mange medarbejdere i de private sektorer (HK Privat og HK Handel, red.) udsat for at blive ledige, og for medlemmerne af HK Privat er lønforsikringen et sikkerhedsnet (HK Handel, der organiserer blandt andre ansatte i butikkerne, er ikke med i HK Kollektiv Lønforsikring, red.) Lønforsikringen er en tryghedsskabende ordning, også for mange offentligt ansatte, tror jeg, tilføjer Kim Simonsen.
Også hvis væsentligt flere HK’ere ulykkeligvis måtte miste deres arbejde, vil lønforsikringen fortsat fungere på de nuværende betingelser, siger Kim Simonsen. Han vil ikke sætte tal på, hvor mange ekstra ledige HK’ere, der vil gøre det nødvendigt at se på indretningen af den kollektive forsikring. Men vi taler om tusinder, antyder han.
- Vi er jo lidt konservative og til den trygge side i HK. Derfor er forsikringens pengetank, den såkaldte bonusfond, så stor, at der er råd til at udbetale erstatninger til medlemmerne, også hvis langt flere end i dag bliver arbejdsløse, siger Kim Simonsen.
Tre håndtag at dreje på
Og HVIS udviklingen skulle vise sig så dramatisk, at trækket på ordningen bliver for stort, vil der være tre forskellige håndtag at tage fat i:
- Hvis det skulle blive nødvendigt, kan vi enten hæve prisen for forsikringen, gøre dækningsperioden kortere end de nuværende seks måneder eller sætte dækningsprocenten ned fra de nuværende 80 procent.
- Og vi er ikke i nærheden af at skulle dreje på nogen af håndtagene, siger Kim Simonsen med eftertryk.
HK-forbundet har samarbejdet med regering og arbejdsgiverorganisationer om at forbedre den lønkompensationspakke, der skal hjælpe med at holde hånden under danske virksomheder og deres medarbejdere. Nu dækker staten lønudgifter på op til 30.000 kroner om måneden for hjemsendte privatansatte medarbejdere.
Læs også: Øger hjælp til private virksomheder (dr.dk)
Mandag den 30. marts var Kim Simonsen ved et pressemøde med til at præsentere forbedringen af pakken. Han håber inderligt, at den højere andel af lønnen, som staten nu vil dække, vil få mange virksomheder til at beholde deres medarbejdere fremfor for at fyre dem.
Han håber også, at nogle af dem, der har fyret, nåede at omgøre beslutningen og søge ind i kompensationsordningen i stedet.
- Men vi ved først om en måned eller to, hvor mange HK’ere, der blev afskediget omkring 1. april, fordi de opsagte først skal melde sig ledige, når deres opsigelsesvarsel udløber, siger Kim Simonsen.