Bogstaver, der flyer som en sky over tastaturet på en computer.

 Susanne Sommerlund skriver i brevet, som i dag er sendt afsted til de to ministre på mail:

Kære Simon Kollerup og Mette Frederiksen,

Jeg hedder Susanne Sommerlund og er sektorformand i HK Handel MidtVest.

Butiksansatte, lagermedarbejdere og chauffører i hele landet arbejder lige nu på højtryk for at holde forsyningslinjerne åbne for alle danskere.

På linje med sundhedspersonalet fremhæves disse medarbejdere i disse dage som hverdagens helte.

Mens flertallet af danskere opholder sig hjemme, står de butiksansatte i frontlinjen – ofte uden de nødvendige værnemidler stillet til rådighed. De skal tackle alle de mennesker, som ikke har forstået, at Danmark er lukket ned. De er udsat for hele familier, som stadig kommer ud for at ose – i nogle virksomheder helt op til 35 procent af kunderne. Kunder, som ikke forstår at holde afstand – hverken til medarbejdere eller andre kunder. De har i tre uger udvist ikke bare mod, men også stor fleksibilitet i deres arbejdsliv for at få det hele til at løbe rundt.

  • Danmark er lukket!
  • Bliv hjemme!
  • Undlad at holde påskefrokoster og lad være med at invitere familien og vennerne i påsken.
  • Lad være med at tage i sommerhus, så vi ikke får spredt smitten.
  • Kort sagt: Undgå at være mange mennesker samlet.

Denne appel er statsministeren gentagne gange kommet med.

Nu kommer påsken, men i stedet for at gentage disse ord og opfordre til at samle sine indkøb, så man kun handler én gang om ugen, skal vi nu til at åbne op for mere handel.

Jeg hører fra mine tillidsvalgte rundt omkring, at virksomhederne planlægger at tage de unge ind. De unge studerende, som er sendt hjem fra skole for ikke at sprede smitte, skal nu på arbejde og risikere i den grad at bringe smitte med hjem. Sundhedspersonalet er i det mindste uddannet til at bekæmpe smitten. Det er medarbejderne i butikkerne ikke.

Derfor undrer det mig, at I nu vil frarøve butiksansatte velfortjente fridage i påsken. Fridage, som er sikret i overenskomsten. Fridage, som mange har set frem til efter tre uger med et ekstraordinært stort arbejdspres. Og fridage, som vil give hårdtarbejdende butiksansatte mulighed for at trække vejret og minimere risikoen for, at de bukker under for stress og det store pres, der pålægges dem i øjeblikket.

I udmeldingerne fra Erhvervsministeriet og Salling Group er der ingen troværdige argumenter for, at en dispensation af lukkeloven i påsken vil minimere smitterisikoen for hverken kunder eller butiksansatte.

Omvendt har kunderne nok aldrig haft så god mulighed for at planlægge indkøb som i øjeblikket. Hvis det virkelig er ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, hvorfor opfordrer I så ikke i stedet kunderne til at sprede de nødvendige påskeindkøb ud over dagene op til helligdagene og gerne ud over alle dagens timer, så man undgår kø?

Det er på tide, at den hånd, der holdes under dansk erhvervsliv under Corona-krisen også passer lidt på nogle af de mennesker, der sætter eget helbred på spil for at servicere danskerne.

Jeg håber således på, at I vil genoverveje beslutningen og lade butiksansatte holde fri i påsken – som de har krav på.

Artiklen er opdateret 01. april 2020

Din stemme bliver hørt

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.