Simon Tøgern, formand for HK Privat:
Det ene element i forliget, jeg er allergladest for, er det flotte løft af fritvalgskontoen.
Den største principielle sejr for os ligger i, at overenskomsten giver rettigheder til de arbejdsløse i form af retten til efteruddannelse uden for opsigelsesperioden.
Jeg tror, at vores medlemmer på sigt bliver gladest for løftet af bidraget til fritvalgskontoen, så der er endnu flere penge selv at bestemme over.
Jeg kan se store perspektiver i aftalen om, at der er aftalt forhandlinger om en helt ny it-overenskomst på industriens område.
Jeg er mest overrasket over, at det lykkedes at få indrømmelser af rettigheder til arbejdsmiljørepræsentanter ind i overenskomsten.
Om 10 år vil vi huske OK20 for den samlede flotte ramme, herunder de 3 % ekstra til fritvalgskontoen.
Hvis jeg skal sætte tre ord på det samlede resultat, vil det være mere til alle.
Jeg tror, at det største arbejde for os lige nu ligger i at få noget ud af de aftalte udvalgsarbejder, som skal se på arbejdsvilkårene for freelancere, vikarer og dem på 0 timers-kontrakter.
Det område, hvor jeg mest savner konkrete resultater i forliget, er 50 %-reglen, som fortsat forhindrer mange af vores medlemmer i at blive dækket af en overenskomst.
Jeg havde i forliget gerne undværet en bureaukratisering af fritvalgskontoen, som desværre ikke gør den nemmere at forstå for den enkelte.
Jeg ærgrer mig over, at arbejdsgiverne stadig befinder sig i en ’”Krøniken-tidsalder”, hvad angår billedet af, hvad den moderne HK’er laver i dagligdagen, som vi så det i diskussionen af dækningsområde, og hvilke grupper, som skulle være dækket af funktionæroverenskomsten.
Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat:
Det ene element i forliget, jeg er allergladest for, er, at vi går forrest og øremærker flere lønnede barselsuger til far (eller den anden forælder, fx medmor).
Den største principielle sejr for os ligger i, at vi har fået taget hul på at få rettigheder for arbejdsmiljørepræsentanter ind i overenskomsten.
Jeg tror, at vores medlemmer på sigt bliver gladest for stigningen til 7 % på fritvalgskontoen.
Jeg kan se store perspektiver i, at vi skal til at forhandle om en it-overenskomst på industriens område.
Jeg er mest overrasket over, at vi også tænker klima og bæredygtighed ind i overenskomsten - det er ret fedt.
Om 10 år vil vi huske OK20 for den solide forhøjelse af fritvalgskontoen.
Hvis jeg skal sætte tre ord på det samlede resultat, vil det være fremsynet, bredt og modigt.
Jeg tror, at det største arbejde for os lige nu ligger i at få arbejdet endnu mere organiserende på de arbejdspladser, som er ramt af 50 %-reglen - det er jo faktisk ret unikt, at man med et medlemskab også kan få en overenskomst.
Det område, hvor jeg mest savner konkrete resultater i forliget, er i udvidelse og sikring af dækningsområde, fordi arbejdsgiverne slet ikke er progressivt tænkende, men egentlig bare principielt siger nej, nej, nej.
Jeg havde i forliget gerne undværet præciseringen af, at fritvalgskontoen medregnes i lokale lønforhandlinger. Det er hverken nyt eller banebrydende, men tilføjelsen vil gøre det lidt sværere at få hul på posen i de lokale forhandlinger.
Jeg ærgrer mig over, at arbejdsgiverne ikke var klar til at give endnu flere frihedsvalg og muligheder i fritvalgskontoen.
Fotos: Lisbeth Holten