Målet i Erhvervsministeriet er at skabe de bedste rammebetingelser for dansk erhvervsliv. Det brænder vi for, og medarbejderne er klar til at knokle henover weekender og påske. Der er hverken restferie eller afspadsering til os foreløbig, siger tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen Pernille Lange (billedet), der lige som sin kollega Pernille Bech Nærum arbejder med at uddele hjælpepakker til virksomheder.
COVID-19: Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder. Ansøgningerne strømmer ind: 15.000 virksomheder har søgt lønkompensation.
Et blik på bare den seneste uges pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet viser et ministerium, der har haft mere end almindeligt travlt. Opgaven er at redde den danske økonomi.
Nærmere bestemt at hjælpe så mange virksomheder som muligt gennem krisen ved at få politikernes redningspakker ud at arbejde. 13 hjælpepakker for i alt 286,6 milliarder kroner er ifølge DR afsat til at holde liv i dansk erhvervsliv under coronakrisen, og de mange milliarder skal gerne ud til de erhvervsdrivende så hurtigt som muligt.
Søger 500 HK’ere til at dele milliarder ud
Meget af det praktiske arbejde sker i Erhvervsstyrelsen, der lige nu søger op mod 500 midlertidige medarbejdere til opgaven med at administrere de forskellige støtteordninger hurtigt og korrekt.
Mandag den 30. marts startede et hold på 50 nye vikarer i Erhvervsstyrelsen, og flere er på vej. De faste medarbejdere tager i mod og er med til at lynoplære de nye kolleger i de grundlæggende systemer og regler, når man er i statslig tjeneste.

En af dem er Pernille Lange, der er HK-tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen og bestyrelsesmedlem i HK Stat.
- De seneste uger har været hektiske. Alle arbejder på højtryk for at løse opgaverne, og for at gøre klar til det store rykind skulle der lige sørges for computere, telefoner, introprogram, oplæring, frokostordning med videre. Jeg kan godt have lidt svært ved at huske, om det er mandag eller fredag. Men det gør heller ikke så meget, hvilken dag det er, for vi skal alligevel arbejde, fortæller Pernille Lange, der finder tid til et kort interview på telefonen i en pause.
Mandag var Pernille Lange tidligt oppe for at tage i mod de mange nye.
- Vi kalder os ”floormanagers”. Vi skal lære vikarerne op – og håber, at vi hurtigt kan komme så langt, at nogle af de nye kan hjælpe med at lære det næste hold af vikarer op, som kommer efter påske.
Læs også: Redningspakker giver travlhed i staten: Styrelse søger 500 HK'ere
For at følge alle coronaforskrifter arbejder så mange som muligt af styrelsens faste medarbejdere hjemme. Kolleger med børn, og dem som er i særlig risikogruppe, er hjemme. På kontoret holder man afstand, og der er skruet godt op for rengøring og afspritning.
Stor maskine går i gang
Regeringen har afsat 10 milliarder kroner til at hjælpe selvstændige og freelancere, og der er 40 milliarder kroner til at betale regninger for de mange virksomheder, som er berørt af coronaudbruddet.
Onsdag den 1. april åbnede det nye ansøgningssystem for ansøgninger til de selvstændige og små virksomheder, som Pernille Lange arbejder med. Men før staten kan sende de mange penge ud og arbejde, kræver det forberedelse.
- Vi er normalt fuldstændigt usynlige, og når ministeren fortæller om en ny redningspakke, så tror folk jo nogle gange, at det sker af sig selv, men herinde er det jo et stort apparat, der går i gang, forklarer Pernille Lange.
It-folk koder de blanketter, som virksomhederne skal udfylde, UX-folk (user experience, eksperter i brugeroplevelse, red.) designer brugervenlige løsninger, og der skal tages hensyn til alle led i processen fra information på hjemmesiden virksomhedsguiden.dk til ansøgninger, sagsbehandling, datatjek, og hvilke der skal udtages til manuel kontrol. En del af arbejdet foregår i samarbejde med andre myndigheder. Og så skal der hele tiden skrives nye svar i ”faq-svarbasen”, som kundecenteret bruger, når kunderne ringer til Erhvervsstyrelsens hotline.
- Der kommer ofte rettelser, og når der kommer en politisk ændring i fx kompensationernes størrelse, skal mine kolleger beskrive de nye krav, så det kan kodes om. Så må vi lige bremse op og tilpasse løsningen, fortæller Pernille Lange.
Ingen ferie og afspadsering
Hun har været på arbejde i weekenden og har både restferie og en bugnende timekonto, men der bliver ikke tid til at holde fri foreløbig.
- Vi har en vigtig opgave, og vi har godt humør. Vi er klar til at arbejde om aftenen – og i gennem påsken, siger Pernille Lange, tillidsrepræsentanten, som også er næstformand i HK Stat Hovedstaden og en del af HK Stats sektorbestyrelse.
- De kalder mig dagens gæst
En af dem, der arbejder i maskinrummet bag de nye online ansøgninger til kompensationsordningerne, er Pernille Bech Nærum. Som Product Owner (PO) er det hendes opgave at omsætte forretningens krav til brugbar it, når der skal laves nye løsninger. Lige nu er alt hendes normale arbejde lagt til side, og alt skal gå stærkt.
- Når der er stemt noget igennem i Folketinget, så skal vi omsætte det til udviklerne, så de kan lave systemet. Mit arbejde består i at skrive userstories. Jeg beskriver de forretningsmæssige behov, og så koder udviklerne ud fra det, jeg beskriver. Vi skal være på forkant hele tiden, og om aftenen er jeg tit logget lidt på hjemmefra også.
Som PO prioriterer Pernille Bech Nærum opgaverne og sætter dem i ”bundter og rækkefølge” (kaldet sprints, red.).
- Først udvikler vi fx blanketten og modtagelsen af den i vores sagsbehandlingssystem. Næste sprint er, at vi kan sagsbehandle den – få den ind i vores system og visiteret. Så skal den behandles og enten videre til udbetaling eller eventuelt til ny behandling og kontrol.
Læs også: Kritiske funktioner: Det er en vild tid at være en del af
Pernille Bech Nærum har to store børn på 17 og 20. Den største er flyttet hjemmefra, og de kan godt klare sig, selv om mor har mange lange dage for tiden. Dagene er fra 7 morgen til sen aften og inkluderer også lørdage og søndage.
Da hun for nylig kom hjem en dag allerede klokken 18 var det til stor overraskelse for familien.
- De kalder mig dagens gæst, når jeg kommer hjem. Det er ret hektisk. Vi er godt nok kommet på arbejde. Men det er fedt at vide, at vi er med til at gøre en forskel for erhvervslivet.
De ting, vi laver, er vigtige
Pernille Bech Nærum har arbejdet i Erhvervsstyrelsen i 18 år og har med egne ord været på en gigantisk rejse, siden hun startede som telefonsupporter.
- Jeg har været med til at lave CVR på Virk – og andre store dataprojekter. I efteråret gennemførte vi en meget stor it-flytning. Det er som om, at jeg altid kommer på kaosprojekterne, men det er også det, jeg godt kan lide. De ting, vi laver, er vigtige. Vi har en sindssygt god stemning herinde. Vi har et godt sammenhold og et godt samarbejde med vores eksterne udviklere. Og for mig er det fedt at være med til at gøre en forskel.
Erhvervsminister: en helt ekstraordinær indsats
HK Statbladet har bedt erhvervsminister Simon Kollerup om en kommentar til den ekstraordinære arbejdssituation, som medarbejderne i hans ministerium pludselig står i.
- Jeg ved, at der er mange derude i styrelser, ministerier og tilsyn med mere, som knokler hårdt i øjeblikket for at løse de mange opgaver, som opstår løbende i den nuværende situation. Det er en situation uden fortilfælde, og den kræver en helt ekstraordinær indsats. De hører i høj grad til hverdagens helte, selvom vi ikke hører så meget om dem. Helte findes i lige så høj grad bag linjerne som i første geled i det synlige beredskab.
- De spiller en kæmpe rolle i at få de politiske og administrative processer til at glide, når alt går så stærkt. Og samtidig skal de også sikre et højt serviceniveau til borgere og virksomheder. Jeg har en dyb respekt for deres indsats. De er med at redde danske arbejdspladser og virksomheder og har en afgørende betydning for, hvor godt Danmark og vores økonomi kommer igennem denne periode, lyder det i en skriftlig kommentar fra Simon Kollerup.
Læs også: I forreste linje: Korpsånden bringer os igennem
Lignende toner lød for nylig på Twitter, hvor direktør for politik, analyse og kommunikation i Dansk Erhverv, Morten Langager, også udtrykte sin tak til embedsværket:
- Der er mange mennesker, der skal takkes i denne krisetid. Jeg tillader mig at takke en i offentligheden ofte overset gruppe: Den store del af embedsværket i centraladministrationen, der har knoklet i døgndrift i uger med beredskabsplaner, hjælpepakker, lovforslag mv. Tak! #dkpol