Illustration: Tone Thoresen / koalitionen.dk

Selvom coronakrisen formentlig fylder rigtig meget hos dig i disse uger, så løber afstemningen om din nye overenskomst også af stablen i øjeblikket. Det kommer til at få betydning for de næste tre år af dit arbejdsliv, og det er derfor vigtigt, at du tager stilling og stemmer inden den 15. april kl. 21:00.

I løbet af foråret har HK Handel og arbejdsgiverne forhandlet nye aftaler for dig, som bl.a. giver vil give dig en række forbedringer og goder henover de næste tre år. Det er kun ting, du kan få igennem din overenskomst, og det er dem, du skal tage stilling til nu.

Her kan du læse mere om, hvad du skal stemme om denne gang. 

Sådan stemmer du

Du skal afgive din stemme elektronisk, og det tager kun et øjeblik. Du kan stemme via det link, du har fået på mail og sms, eller du kan stemme via Mit HK. Man har stemmeret, når man har været medlem af HK Handel i mindst én måned.

Hvis du har brug for hjælp til at stemme, så kan du også følge denne vejledning. 

Og så er du selvfølgelig altid velkommen til at ringe til din lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545, hvis du har nogle spørgsmål eller har brug for hjælp. 

 

HVAD ER EN OVERENSKOMST?

Overenskomsten er din mulighed for at få bedre vilkår i dit arbejdsliv. I Danmark har vi nemlig en helt særlig måde at regulere arbejdsmarkedet på, der hedder 'den danske model'. 

Det betyder, at politikerne som udgangspunkt blander sig uden om ting som mindsteløn, betaling for overarbejde, fast arbejdstid og meget mere.

HK Handels faglige sekretær, Søren Boelt Tyndeskov, fortæller i videoen på under to minutter, hvad en overenskomst egentlig er, og hvorfor den er så vigtig for dig og dine kollegaer. 

 

 

Med en overenskomst er du altså sikret en lang række rettigheder, som du ikke behøver forhandle med din arbejdsgiver om først. HK Handel har allerede forhandlet dem - og det kan betale sig.

MED en overenskomst får du: 

ARBEJDSTID OG ARBEJDSLIV

 • En arbejdsuge på gennemsnitlig 37 timer
 • Regler for overarbejder
 • Regler for weekendarbejde og aftenarbejde (butik)
 • Reduktion for helligdage (butik)
 • Tillidsrepræsentant, hvis i de er nok organiserede på arbejdspladsen
 • 2 ugers fri med løn til selvvalgt uddannelse og mulighed for at søge kompetencefonden

LØN OG TILLÆG

 • Garanteret minimalløn
 • Overarbejdstillæg
 • Anciennitets- og forskudttidstillæg (butik)
 • Ret til årlig lønsamtale
 • Fritvalgsordning

 

Hvad har overenskomst skaffet dig gennem tiden?

Overtidsbetaling, ens lønsatser for mænd og kvinder, fem ekstra feriefridage med løn og løn under barsel er blandt de mange goder, som HK HANDEL har skaffet medlemmerne.

HK HANDEL har gennem overenskomsten skaffet medlemmerne grundlæggende forbedringer i arbejdslivet. Her er nogle af højdepunkterne:

Er din overenskomst ikke til afstemning nu?

Er du på en overenskomst med Coop, Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA) eller Storbutikkernes Forhandlingsudvalg (SFU), skal du ikke stemme nu.  Din overenskomst kommer til afstemning senere i år. Du får direkte besked, når afstemningen går i gang.