Danmark kan være på vej til at åbne forsigtigt op. Men de mange offentligt ansatte, der ikke er kritisk personale og dermed fysisk på arbejde, skal fortsat blive derhjemme og arbejde. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen mandag aften på regeringens pressemøde.

Flere af de privatansatte kan være på vej tilbage på arbejde. Regeringen vil således indgå i en dialog med lønmodtagere og erhvervsorganisationer, om hvordan privatansatte kan gå på arbejde igen på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde, lød det på pressemødet.

Statsministeren understregede dog, at man bør blive hjemme, hvis man kan, skriver DR. Det er fortsat som det hele tiden har været din arbejdsgiver, som fortæller dig, hvad du skal gøre.

Læs på dr.dk: Mette Frederiksen vil langsomt genåbne Danmark: Sådan kommer det til at ske

Hjemsendt til 10. maj

Regeringen skriver på sin hjemmeside, at:

"Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, blev den 13. marts 2020 sendt hjem. Hjemsendelsen forlænges, så den indtil videre løber til og med den 10. maj 2020. Der kan i den kommende tid være enkelte undtagelser, hvor medarbejdere for at løse helt specifikke nødvendige opgaver får mulighed for fysisk fremmøde. Dette vil skulle aftales med den relevante ressortminister og i samarbejde med sundhedsmyndighederne. Offentligt ansatte, hvis opgaver foregår udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt. De hjemsendte medarbejdere skal fortsat så vidt muligt arbejde hjemmefra."

Dagtilbud, små klasser, 3.G, 2.HF og afsluttende EUX-elever skal tilbage

Dagtilbud, skoler og SFO for 0.-5. klasser og specialtilbud på alle klassetrin skal åbne hurtigst muligt fra onsdag den 15. april 2020, og så snart kommunalbestyrelsen ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer vurderer det forsvarligt.

Børne- og undervisningsministeriet vil sammen med Sundhedsministeriet udsende retningslinjer for, hvordan dagtilbuddene og skolerne kan sikre en åbning, der er sundhedsmæssig forsvarlig.

Derudover skal 3.G, 2.HF., ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser) og EUX-elever, der skal afslutte uddannelsen til sommer, også tilbage i skole.

Regeringens plan betyder, at 9. og 10. klasse i folkeskolen ikke kommer til eksamen i år.

De videregående uddannelsesinstitutioner holdes fortsat fysisk lukket. Dog vil udvalgte samfundskritiske sundhedsuddannelser (inklusive SOSU) for så vidt angår studerende på sidste del af uddannelserne blive genåbnet.

Medarbejdere og elever, som enten selv er i risikogruppen eller med familiemedlemmer i husstanden i risikogruppen, forventes ikke at møde på arbejde eller deltage i undervisningen.

Læs på regeringen.dk: Pressemøde i Statsministeriet