Helle Holm Nørregaard

For Helle Holm Nørregard, sektionsleder i Sydøstjyllands Politi og bestyrelsesmedlem i HK Politiet og Anklagemyndigheden, handler fjernledelse også om at skabe et godt miljø, både for dem, der arbejder hjemme, og dem, der er på kontoret. Privatfoto.

Der er sikker afstand mellem kollegerne og adskillige spritdunke fordelt på skrivebordene på kontoret hos Sydøstjyllands Politi i Horsens, hvor Helle Holm Nørregaard sidder sammen med en lille håndfuld medarbejdere.

Hun er sektionsleder for Anklagemyndighedens Administrative Enhed ved Sydøstjyllands Politi. Normalt tæller hendes afdeling 27 til 30 medarbejdere, alt efter om der er elever på kontoret. Men i disse coronatider er der kun 6 på kontoret ad gangen. Resten arbejder hjemmefra.

Borgerne i centrum

Selv om store dele af Danmark er lukket ned, er der opgaver i Anklagemyndigheden, der ikke kan udskydes. Det gælder blandt andet frister for at forlænge en varetægtsfængsling eller her og nu-opgaver, der eksempelvis har at gøre med personfarlige sager eller sager, der skal sendes til retten.

- Vi prioriterer fortsat de politisk bestemte opgaver, herunder de personfarlige sager, der handler om vold, voldtægt, våben og andre personfarlige sager. Vi har også fortsat stort fokus på vores opgaver i forhold til straffesagskædens mange led og ved, at vi er med til at binde kæden sammen ved fortsat at være en effektiv afdeling. Så vi har stadig borgerne i centrum, og vi holder fast i værdierne omkring det, understreger Helle Holm Nørregaard.

- Det betyder, at hvis borgere ringer ind og er bekymrede over noget, for eksempel hvis de har fået taget deres kørekort og skal op til en ny prøve og ikke ved, hvornår det nu kan finde sted, så forsøger vi at berolige og sige: ”Vi er alle omfattet af denne coronakrise, og vi må hjælpe hinanden, så godt vi kan”, fortæller hun.

Hylderne kommer til syne under bunkerne

På trods af coronakrisen og de ændringer, den medfører, kører afdelingen ”på fuldt knald”, fortæller Helle Holm Nørregaard.

- I hele denne øvelse i at arbejde hjemme gør det mig pavestolt at kunne sige, at vi også har en masse bunker, der er forsvundet. Vi har haft mange store sager liggende, hvor man kan se hylderne igen, fortæller hun.

Det er typisk ældre straffesager, færdselssager og særlovssager, der nu er ekspederet videre i straffesagskæden. Afdelingen kommer nok ikke til at løbe tør for opgaver lige med det samme, for der vil altid være en anden bunke at tage fat i.

- Men vi har virkelig nået sindssygt meget – som i virkeligt sindssygt meget! For selv om man har små børn derhjemme, og der skal laves lektier, er der alligevel en anderledes ro for mange, der sidder hjemme og arbejder, siger Helle Holm Nørregaard.

-  Og formentlig får de mere ro på nu, hvor Mette Frederiksen er ved at åbne op for, at børnene kan komme i daginstitutioner og skoler igen, tilføjer hun.

At være leder på afstand

Som sektionsleder har Helle Holm Nørregaard dog ekstra meget, der skal koordineres, når al kontakt med medarbejderne foregår på nettet og over telefonen. Hun skal holde styr på, hvem der sidder hjemme med hvilke sager, hvor mange og hvilke opgaver folk har med hjemme, og hvornår de kommer ind med sagerne.

Hun skal også lave et skema for de medarbejdere, der møder ind tidligt på morgenen, mens andre kommer sent på eftermiddagen, så der ikke er for mange medarbejdere i lokalet samtidigt. Der skal også tages hensyn til medarbejdere, som har en sygdom, der gør, at alt skal sprittes af, inden de kommer.

- Jeg kan vågne om natten og tænke: Har vi nu husket at gøre det og det eller give besked om det og det. Det fylder ekstremt meget, og det er hårdt. For jeg vil gerne være en god personaleleder og have fokus på et godt miljø og være der for folk. Og samtidig har vi nogle opgaver at udføre, og vi skal holde fast i de prioriteringer, vi har, siger Helle Holm Nørregaard.

- Jeg skal også holde fokus på, at medarbejderne ikke oplever mig som værende kontrollerende, når jeg tager kontakt til dem for at høre, hvordan det går med de sager, de sidder med derhjemme, og om de snart afleverer dem, fordi vi savner sagerne herinde og skal bruge dem. Det er at bevæge sig på en knivsæg at tage kontakt uden at være kontrollerende, fortæller hun.

- Men det er også vigtigt at få talt med dem, der sidder derhjemme, og kunne være ærlig og sige, hvis jeg forventer en lille smule mere fra deres hånd. Det har jeg fået sagt til nogle, og de har kvitteret ved at sige, at det var fedt, at jeg var ærlig og skubbede til dem for at komme i gang.

Dårlig samvittighed over arbejdsindsatsen

Når Helle Holm Nørregaard skal gøre status over de første uger i coronaens skygge, synes hun, at hendes afdeling på mange måder er nået længere og hurtigere, fordi krisen har gjort dem endnu bedre til at få samarbejdet om deres sager. Men for hende handler fjernledelse også om at skabe et godt miljø, både for dem, der arbejder hjemme, og dem, der er på kontoret.

- Jeg prøver hele tiden at sikre, at de hører og ser mig. Folk har tendens til at have dårlig samvittighed og tænke, om det er OK, at man når 60 procent af, hvad man ville nå på arbejde, fortæller Helle Holm Nørregaard.

For hende er det afgørende med trivsel. Det handler blandt andet om at lave rammer for, hvor meget man forventes nå. For der kan være stor forskel på produktiviteten, om man sidder på kontoret og arbejder, eller om man sidder hjemme med små børn omkring sig.

- Det er ikke hos dem, at ansvaret skal ligge, hvis vi ikke når det samme. Det skal ligge hos mig som leder. Men derudover ser det jo ud til, at vi faktisk når virkelig meget, siger Helle Holm Nørregaard.

Fjernarbejdet indebærer også, at hun i disse uger skriver langt mere rundt til medarbejderne, end hun plejer.

- Det er vigtigt, at jeg ikke holder afstand – selv om det jo er det, vi skal i disse tider, smiler Helle Holm Nørregaard.

Musik og godt arbejdsmiljø

Den tætte kontakt er endnu vigtigere, når kommunikation og ledelse foregår på afstand. Derfor indeholder en mail fra Helle til medarbejderne ikke kun instrukser og faglige emner. I det, hun kalder coronauge nummer 1, sendte hun et lille musikstykke ud på mail sammen med en kontorøvelse, man kunne lave hjemme på gulvet.

- Jeg fik simpelthen så mange søde mails tilbage, også med billeder af, hvordan der blev danset og sunget derhjemme med børn og mand. Og jeg fik billeder af børnene, der også var med til at lave kontorøvelserne, fortæller hun.

Konkurrence fik medarbejdere tidligt ud af fjerene

I coronauge nummer 2 lavede Helle en gætteleg, hvor hun hver morgen sendte et nærbillede af en genstand ud, som medarbejderne skulle gætte. I sidste uge var der ord-gætteleg – og begge gange påskeæg på højkant.

- Der gik stor konkurrence i det. Og jeg kunne se, at selv de, der ellers ikke var logget på så tidligt om morgenen i første uge, var inde i anden uge meget tidligt om morgenen for at se, om chefen havde sendt en mail, og om de var heldige at gætte det først og vinde et påskeæg. Det kom der mange sjove ting ud af, griner hun.

Læs alle historierne om statens HK'eres arbejdsliv i coronatiden