- Da jeg hørte, hvad jeg skulle lave, tænkte jeg ”Hvordan i alverden skal jeg få 7½ time til at gå hver dag og 9 timer om torsdagen?” Men jeg skal love dig, at dagen flyver afsted, siger Lone Tortora. Hun har været på arbejde hver dag, siden de fleste blev sendt hjem og er nu på 4. uge.

Lone har titlen Specialist og arbejder i Borgerservice. Nu er hun en del af nødberedskabet på Horsens Rådhus og sidder sammen med sin kollega Birthe Barett og svarer nødberedskabstelefonen kl. 10-12.

- Vi modtager dagligt cirka 50 opkald tilsammen, og der er rigtig mange, der ringer om råd og vejledning. Fordi vi er to med forskellig baggrund, tager vi tit beskeder fra opkaldene, som vi så bytter efter ekspertise. Efter telefontiden arbejder vi igennem beskederne, så alle får et svar, forklarer hun.

Birthe Barett (tv) og Lone Tortora passer telefonerne

De fleste spørgsmål på telefonen er meget fagrelevante, men der var da også nogle få, der var sure over, at genbrugspladsen var lukket. Lone fortæller at sammenlagt kan antallet af sure borgere dog tælles på én hånd. Det store flertal er imødekommende og meget forstående.

- Min dag flyver afsted. Vi mødes om morgenen og sorterer post sammen frem til telefontiden. Når jeg har færdiggjort min nødtelefon kl. 12, går jeg på mit eget kontor og arbejder alene, siger Lone. Også frokostpausen holder hun alene. Det krævede tilvænning at arbejde næsten uden kolleger.

- Det er en meget anderledes dag. Den er meget rolig – der er ingen stemmer, ingen summen af mennesker, som vi jo ellers er vant til. Vi tilpasser os, men den første uge syntes jeg var en prøvelse, fordi der var så stille. Nu har jeg vænnet mig til det. Vi har lavet en messenger-gruppe, så vi kan holde kontakt og vende ting, som vi har brug for at dele med andre, siger Lone.

Lone på ene-kontoret, hvor hun også spiser sin frokost

Hjemmearbejdet for flertallet fungerer kun, hvis der er bemanding på arbejdspladsen til alle de uforudsete opgaver. For eksempel scanner Lone og Birthe for kollegerne, der sidder derhjemme, når der kommer nye ansøgninger, og når kollegerne skal bruge papirer til deres sagsbehandling. Desuden er der kun to, som har arbejdstelefoner, og resten ringer ikke ud. I stedet ringer Lone på deres vegne. Det kan for eksempel være til tandlæger om sager og til borgere, hvis der skal gives en besked.

Nogle arbejdspladser har valgt, at medarbejderne møder forskudt med faste hjemmearbejdsdage, så beredskabet er spredt ud over flere personer. Men i Borgerservice i Horsens er det de samme medarbejdere, som møder hver dag, nemlig chefen og fire menige.

- Jeg ville nok føle det en smule uoverskueligt, hvis det skulle vare et helt år, men jeg skulle nok klare det. Indtil videre har jeg lovet til den 10. maj, men det gør mig ikke noget, hvis det skal fortsætte, slutter Lone.