Hvis Corona-krisen rammer plejepersonale eller de ældre i stor stil i Favrskov Kommune, så har den reserver og back-up klar.

Plan B hedder blandt andet Cathrine Heramb, 32 år og Vivi Sørensen 53 år og er begge tandklinikassistenter.

De er nemlig to af de HK’ere, der har været i praktik i hjemmeplejen, og nu er så oplært, at de kan træde til i nødstilfælde.

- Og jeg havde det sådan, at jeg følte, at jeg måtte bidrage i den udstrækning, jeg kunne, når nu jeg er hjemsendt fra mit rigtige arbejde. Jeg er fx uddannet kok, så jeg kunne også lave mad, hvis det var, pointerer Cathrine.

Fire muligheder for praktik

Vivi fortæller, at alle, der var blevet hjemsendt, fik en mail med mulighed for at melde sig til nødberedskabet – og at de derfor skulle krydse af, om de ville hjælpe til i hjemmeplejen, på plejecenter, i psykiatrien eller på et bosted. Og dertil om de havde særlige kompetencer eller brug for særlige hensyn.

Allerede dagen efter kom hun i praktik i hjemmeplejen, hvor hun over nogle dage var med rundt hos ældre borgere og hjalp til med at ”få ud af sengen”, bade, morgenmad og øvrige morgenrutiner.

Cathrine var i praktik på et plejecenter for demente, hvor hun også hjalp med at vaske og made de demente ældre.

- Og ja noget af det var grænseoverskridende, må jeg indrømme, men det har også givet mig en meget større indsigt i hjemmeplejens arbejde og den måde de kommer helt tæt på deres borgere.

Man skal nok se det som nabohjælp

Og så er spørgsmålet selvfølgelig. Hvad nu hvis plan b skal sættes i kraft og I skal ud på egen hånd?

- Så træder jeg til, og må gøre det så godt jeg kan. Det bliver aldrig så godt som de uddannede, som jeg i øvrigt har fået så stor respekt for, men jeg tænker man i krisesituation skal betragte det som nabohjælp. For hvis min gamle nabo var sneet inde om vinteren, ville jeg jo også træde til og hjælpe, så godt jeg kunne, fortæller Vivi.

Det er en tilgang, som Cathrine bakker helt op om – med den tilføjelse, at det som tandklinikassistent i sig selv var interessant at være i praktik. 

- Det giver en god fornemmelse af, hvordan plejepersonale tager sig af de ældres tænder, og jeg så da nogle proteser, som nok kunne tåle en ekstra rensning.

Vivi var glad for at observere og høre, at plejepersonalet faktisk bed mærke i, om de ældre havde børstet tænder ordentligt.