Bedre balance mellem arbejde og fritid. Større mentalt og fysisk overskud. Og større arbejdsglæde. Det er nogle af de gevinster, HK’erne og andre administrative medarbejdere har fået med sig efter, at Odsherred Kommune i september 2019 som den første kommune i landet indførte en fire-dages arbejdsuge.

Ikke færre end 80 procent af de i alt 300 medarbejdere, der har tilsluttet sig kommunens treårige forsøgsordning, erklærer sig tilfredse med den komprimerede arbejdsuge. Det viser en intern undersøgelse foretaget blandt medarbejderne i forsøgsordningen, skriver Danske Kommuner.

Lang weekend er attraktiv

Ordningen betyder, at den ugentlige arbejdstid på 35 timer er fordelt på ugens fire første dage, mens fredagen er fridag. Derudover er der til medarbejderne afsat to ugentlige kompetencetimer, der kan spares op og blandt andet bruges på kursusdage.

Den interne undersøgelse viser også, at 81 procent af medarbejderne i høj grad oplever, at de formår at holde fri fra arbejdsopgaver om fredagen. Og 69 procent af de ansatte, der er med i forsøget, oplever, at den fire dages arbejdsuge giver dem en mere positiv balance mellem arbejdsliv og privatliv, end før ordningen trådte i kraft. 

Odsherred Kommunes borgmester, Thomas Adelskov (S), er også ganske tilfreds med de foreløbige resultater af ordningen.

- Da vi indførte den fire dages arbejdsuge for de 300 medarbejdere, var det vigtigt for os, at det kunne ske uden et fald i produktiviteten. Det kan vi heldigvis konstatere, er lykkedes, fortæller Thomas Adelskov til Danske Kommuner.

HK som fødselshjælper

At den banebrydende fire-dagesuge overhovedet har fået ben at gå på og altså siden har vist sig som en succes skyldes ikke mindst HK Kommunal Sjælland. Her gik man nemlig forrest i det langstrakte arbejde med at få landet en aftale, der var tilfredsstillende for i første omgang HK’s 150 medarbejdere i Odsherred.

HK's aftale har dannet grundlag for de aftaler, som DJØF og Dansk Socialrådgiverforening siden har indgået med kommunen om den fire-dages arbejdsuge.

Artiklen er opdateret 15. april 2020