De ansatte på jobcentrene vil stå overfor et enormt efterslæb, når regeringen vælger at genåbne beskæftigelsesindsatsen i fuld skala efter coronakrisen. Men genåbningen kan ikke ske som om, intet var hændt.

Det mener i hvert fald KL, der i et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) taler for mere fleksible rammer for jobindsatsen. Det handler om, at man fremover i højere grad skal bruge digitale kommunikationskanaler med de ledige. KL taler også for, at fokusmål og proceskrav bliver suspenderede i en periode.

Medarbejdere er nøglen til succes

Næstformand i HK Kommunal, Mads Samsing, er som udgangspunkt enig med KL i, at den fremadrettede beskæftigelsesindsats umiddelbart efter coronakrisen skal genstartes på en ny måde.

- Det er vigtigt, at medarbejderne også i opstarten bliver inddraget i stor skala, så arbejdet kan blive tilrettelagt forsvarligt for medarbejderne og sådan, at borgerne bevarer deres rettigheder, siger Mads Samsing.

Trods forskellige hjælpepakker er antallet af ledige allerede nu steget betragteligt som følge af coronakrisen, der rammer økonomien hårdt. Det sker efter, at en række kommuner oven i købet har besluttet at spare på beskæftigelsesindsatsen.

Balance mellem opgaver og ressourcer

Derfor er det ifølge næstformanden helt afgørende, at medarbejderne i beskæftigelsesindsatsen får nogle arbejdsbetingelser og rammer, så de kan håndtere det voldsomme tryk på jobcentrene, der forventes at komme.

- Jeg opfordrer kommunerne til allerede nu at vurdere sammenhængen mellem opgaver og ressourcer, så medarbejderne kan følge med og borgerne få den behandling, de har krav på og brug for, lyder det fra Mads Samsing.

Artiklen er opdateret 16. april 2020