Nahla

Nahla Chehabi er et af medlemmerne i det team, der i Mærsk Tårnet i København arbejder på at fremstille en coronavaccine. Privatfoto

I et ellers helt mennesketomt Mærsk Tårnet i København er der masser af aktivitet på 11. etage. Her bruger danske forskere og laboranter i et lille hårdtarbejdende team de fleste af deres vågne timer på at finde en vaccine mod den coronavirus, som har lagt gader og arbejdspladser øde over det meste af verden.

Forskere vurderer, at smitten og de mange dødsfald som følge af covid-19 kun kan bremses effektivt med en vaccine. Derfor er flere end 40 forskellige projekter i gang over hele verden for at skabe grundlaget for en vaccine. I Københavns Universitets 15 etager høje tårn har danske vaccine-eksperter siden to måneder efter de første tilfælde i Kina haft fokus på en vaccine.

- Jeg var vildt stolt over at blive valgt til teamet. Jeg blev spurgt, da nedlukningen gik i gang, og var aldrig i tvivl. Her er jeg en del af en historisk kamp for at redde en masse menneskeliv, så det kan næsten ikke være vigtigere, siger Nahla Chehabi, der er laborant i det lille team, som arbejder på et gennembrud med en vaccine mod covid-19.

Et stærkt fællesskab

Den ekstraordinære globale smittefare kræver også en ekstraordinær arbejdsindsats. Så Nahla og de andre i teamet har oplevet et større arbejdstryk og har ofte haft weekendarbejde for at komme videre med prøver, forsøg og laboratorierutiner.

Læs også: Coronaen sendte Karina hjem til fars gamle kontorstol

- Der er fuld knald på! Og det har samtidig givet et stærkt fællesskab om opgaven – og det giver helt naturligt motivation til at arbejde hårdere og til at hjælpe hinanden endnu mere. Vi har et rigtig godt og fleksibelt teamwork, og man får lyst til at yde sit absolut bedste for at nå de fælles mål, siger den 35-årige HK’er.

Det er blevet en ustruktureret hverdag i Mærsk Tårnet i forhold til de faste tider med de samme kolleger, som laboranterne havde før corona-nedlukningen. Antallet af kolleger er gået fra 70 til 15, som nu arbejder i mindre hold på 11. etage, mens resten af tårnet er helt lukket ned.

- Jeg savner hverdagen og de andre kolleger på arbejdspladsen. Vi krammede og havde mange sociale sammenkomster, mens vi også fagligt fejrede store og små opgaveløsninger. Nu er vi meget få, har større afstand, og vi tør ikke fejre noget, før vi er sikre på at have et antivirus, der virker, siger Nahla.

Et stort selvtillidsboost

Selv om teamet er forsigtigt med at fejre fremskridt, så er de danske forskere faktisk kommet forholdsvist hurtigt videre til at afprøve i mus. Det giver håb, selv om der fortsat er langt til afprøvning af et produkt i mennesker.

- Min store frygt er blive smittet og tage smitten med i laboratoriet. Mit barn er lige begyndt i skole igen, så jeg passer ekstra på. Jeg har heller ikke set mine forældre i en måned. Man mærker, at man ikke rigtig ser nogen – og så glæder jeg mig helt vildt at komme i biografen, når nedlukningen er ovre, siger Nahla.

Læs også: Korpsånden bringer os igennem

Laboranten føler ikke et ekstra pres i arbejdet, men alle er ivrige efter at få forsøgene til at virke, så de bliver ekstra kede af små nedture og tilbageslag.

- Vi lægger alle både hjerte og sjæl i projektet. Det er sindssygt vigtigt at få det til at fungere. Samtidig er det et stort selvtillidsboost for mig at være en del af et så vigtigt og historisk arbejde. Det er arbejde på et helt andet niveau end det daglige, siger hun.

Stor hjælp fra driftsfolk

HK’eren var allerede tidligt i coronakrisen en del af det indledende vaccinearbejde. I tiden omkring den første nedlukning var der dog tvivl om, hvad der skulle ske med projektet.

- Men efter nedlukningen er der kommet ekstra tryk på – og vores lille team har fået stor handlefrihed og støtte. Blandt andet er driftsfolkene i Mærsk Tårnet stadig på arbejde, så der bliver vasket laboratorieudstyr, repareret instrumenter og sikret leveringer, mens vi kan koncentrere os om forskningen. De fortjener stor ros for den hjælp, der gør, at vi kan arbejde problemfrit, siger Nahla.

Læs også: Kritiske funktioner: Det er en vild tid at være del af

Mærsk Tårnets ’Substrat Afdeling’, som laver buffere til laboratorier og steriliserer udstyr, har også været en kæmpe hjælp. På samme måde har flere firmaer støttet vaccine-teamet ved at prioritere deres varer og sørge for hurtig levering. Og både EU og private fonde har støttet vaccineprojektet økonomisk.

- Det er fantastisk at mærke opbakningen midt i en lidt isoleret kamp for at finde en vaccine. Det er en ren optur midt i nedturen over det lukkede samfund omkring os, siger Nahla Chehabi.

Læs alle historierne om statens HK'eres arbejdsliv i coronatiden