Janne Højvang Krogh i en selfie fra hjemmekontoret

- Det værste var de tjener- og kokkeelever, som skulle have svendeprøve den dag, skolen lukkede. Det var simpelthen så synd, siger Janne Højvang Krogh, som er uddannelseskoordinator på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Da personalet mødte op om morgenen torsdag den 12. marts, gik de som sædvanlig i gang med at åbne computerne og gøre klar. I stedet fik de at vide, at på grund af coronavirus skulle eleverne sendes hjem, også dem, der bor på skolehjemmet, og skolen skulle lukkes ned. Fredag var al aktivitet ophørt, og gangene lå øde hen.

- Det var en trist dag, siger Janne, som siden har arbejdet hjemmefra.

Professionelle hjemmearbejdspladser

Siden har Janne været på besøg på skolen et par gange, hvor hun og kollegerne – med behørig afstand – hentede skærm, tastatur, headset og så videre. Nu er hjemmearbejdspladserne næsten som på jobbet, bortset fra, at de ikke kan printe. Det var Jannes opgave at sikre, at der var åbent til afhentningen, fordi ikke alle har alarmkoder, og hun skulle sikre, at folk holdt afstand.

- Det var fedt at hilse på kollegerne. Og vi er heldige, at vi er så elektroniske, som vi er. Vi er vant til at gå rundt med en PC under armen, så det er lige så let at logge ind hjemmefra som på kontoret. Men al korrespondance foregår på mail eller telefon, hvor vi før kunne ping-ponge med hinanden. Dengang var det superlet lige at spørge om en detalje for at komme videre, men det kan vi ikke mere. Det mangler jeg helt vildt, og det er vi enige om, når vi skyper sammen, siger hun.

- For eksempel har jeg lige fået en større planlægningsopgave for første gang. Den sidder jeg i forhold til tidligere, meget mere alene med og skal sørge for, at der ikke er nogen løse ender, så det bliver en udfordring, fortæller Janne.

Næsten som at være på jobbet

Forskellige reaktioner

Ikke alle har samme behov for ping pong. En af Jannes kolleger i en anden afdeling er lykkelig over, at hun ikke bliver forstyrret i dagligdagen, for nu når hun en masse opgaver. Men for en koordinerende medarbejder som Janne med en stor, daglig berøringsflade, er det en stor ulempe at være afskåret fra personlig kontakt.

Janne står for økonomien, regnskab og planlægning sammen med skolechefen, og før corona skulle hun også planlægge og afvikle eksaminer, events og andre begivenheder. Nu er opgaverne blevet noget anderledes, men hun og de øvrige HK’ere har stadig nok at lave, og de har arbejdet i hjemmet alle dage siden lukningen undtagen påske. Janne laver planlægning og koordinering af nye processer og nye metoder.

- Indbakken er blevet mindre, men mange opgaver er anderledes og nye er kommet til, fortæller hun.

Virtuel erstatter ikke virkelig

Hansenberg har i videst muligt omfang indført virtuel undervisning, og det krævede udlevering af skole-pcer til eleverne, noget som Janne også stod for. Men nedlukningen er gået hårdt ud over eleverne, især på praktiske fag, for hvordan fjernunderviser man en frisørelev? Teorien kan ikke erstatte praksis.

- Alt hvad man kan lave virtuelt, det har vi gjort, men det har været hårdt at se de savn, eleverne har lidt. Jeg har også måttet aflyse længe planlagte studieture, fortæller Janne.

Det er snart nok

- Nu begynder min rastløshed. Jeg sagde til min chef, at når de har åbnet lidt for eleverne, så var det også tid til, at jeg skulle møde ind. Men det bliver tidligst 10. maj. Jeg savner at være i kontakt med kollegerne, siger Janne.

Hun bor med sin søn på 20, som ikke kan komme i skole på IBC. Han sidder i den ene ende af huset, og Janne i den anden, og så holder de frokost sammen. Det er en trummerum.

- Vi trænger alle sammen til at komme ud i vores hverdag igen. Hunden er træt af alle de gåture, siger Janne.