Skal jeg skifte job? Skal jeg tage springet over i en ny branche? Er det tid til at arbejde med noget helt andet, end jeg hidtil har gjort?
 
COVID-19 har fået sådanne spørgsmål til at fylde mere, når medlemmer henvender sig til HK’s Karrieretelefon, lyder det fra karrierevejleder Louise Theil:
 
- Når man møder store forandringer, bliver man ofte i stand til at se sit job lidt udefra. Man får et andet blik på det, hvilket vi ofte hører ved ferie eller barsel. Det vi kan se i øjeblikket er, at coronasituationen har samme virkning. Virussen har revet folk ud af den hverdag, de plejer at være i, og det giver mere plads til tanker om, om der skal ske noget nyt i arbejdslivet.
 
Går du også med sådanne overvejelser? Louise Theil giver dig her tre gode råd til, hvad du skal huske.

 

1. Gør dig klart, hvorfor du vil skifte


Mærk efter, hvor overvejelserne kommer fra. Er det din motivation, der taler? Har dit ønske om at skifte spor en bundklang i dig selv? Eller skyldes det mere, at coronakrisen har givet dig en trang til forandring?

Find ud af dit HVORFOR

  • Test det af: Kan du sige det højt overfor dig selv? Og overfor nogen du kender?
  • Spørg dig selv, hvad du gerne vil søge hen imod – ikke kun hvad du vil væk fra.

På den måde kan du bedre sætte ord på det overfor en potentiel arbejdsgiver.

Du bliver også klar på, hvor stor en rolle corona spiller. Det kan være en god ide at trække vejret en ekstra gang for at være sikker. Især nu, for selv om det nok skal komme sig, er jobmarkedet mere usikkert i denne tid. Så lad være med at sige op, før du har et andet arbejde. Med mindre du mistrives på jobbet, så du bliver syg af det.

 

2. Find ud af, hvilke værdier der vigtige for dig

Én ting er at vide, at du vil væk fra dit nuværende job. Men hvad er vigtigst for dig i dit nye arbejde? Alle job har noget i sig, som er mere eller mindre spændende. Hvad er dine værdier?
 
Det er ikke altid helt nemt at kortlægge, men så kan det hjælpe meget at se tilbage på, hvad du har lavet indtil nu. Hvornår har du følt dig bedst tilpas i dit arbejdsliv? Hvilke arbejdsopgaver kan du bedst lide? Og hvad betyder meget for dig? Lønnen, kollegerne, sikkerhed i jobbet, frihed og fleksibilitet?


3. Tjek dine muligheder for online uddannelse

Selv om coronakrisen har lukket rigtig meget af Danmark ned, er der gode muligheder for at videreuddanne sig, hvis du vil bygge ovenpå din faglighed for at skifte job eller branche.
 
For man rigtig meget undervisning kan man få online – både korte og lange kurser og uddannelser.
 
Få overblik over online efteruddannelse, kurser og finansiering her 

Her kan du også se mere om dine muligheder for at få finansieret efter- og videreuddannelse, hvis du er ansat med overenskomst.

Er du ansat uden overenskomst, kan du undersøge, om du kan få finansieret efteruddannelse via Omstillingsfonden. For Omstillingsfonden gælder både for ansatte med og uden overenskomst. Men du skal være ansat ved kursusstart.

Få svar på de vigtigste spørgsmål om Omstillingsfonden 

Er du blevet opsagt, så kontakt din lokale HK-afdeling for at høre om dine muligheder for uddannelse i opsigelsesperioden.

Find din lokale HK-afdeling her 

Hvis du bliver indkaldt til digital jobsamtale

Et andet emne, som fylder meget her i coronatiden, er digitale jobsamtaler.

- En stor del af de henvendelser, vi får lige nu, handler om at gå til jobsamtale online. Det er helt klart også blevet noget af det, medlemmerne spørger mest ind til, fortæller Louise Theil.

Er du blevet indkaldt til digital jobsamtale, er der gode råd at hente her:

Tips til den digitale jobsamtale

Ring til Karrieretelefonen

Vil du også tale meden af HK's karrierevejledere om eksempelvis afklaring af din motivation og dine værdier, valg af efteruddannelse eller digitale jobsamtaler? Så kan du som medlem ringe på 3330 4460 hverdage kl. 13.00-16.00.

Få mere at vide om Karrieretelefonen her