
HK'eren Eli Lamhauge er en af de medarbejdere, der mødte til bunker af sager i Københavns Byret. Privatfoto
Medarbejderne ved domstolene var nogle af de første statslige medarbejdere, som 27. april igen blev lukket tilbage på arbejdspladsen efter coronanedlukningen. Og selv om åbningen foregik midt i ekstra afspritning, mellem retningsanvisende plakater og i behørig afstand, så var der ingen tvivl om, at gensynet kollegerne imellem ved Københavns Byret var hjerteligt.
- Samarbejdet har da fungeret hjemmefra, men det var herligt at se kollegerne igen. Der har været et nødberedskab ved domstolene, men hvor var det dejligt at kunne sige goddag til hinanden igen – selv om det nu er med afstand. Efter coronakrisen kommer vi til at sætte endnu mere pris på den daglige kontakt med kollegerne, siger Kate Kengen, som er tillidsrepræsentant for de HK-ansatte ved Københavns Byret og formand for landsklubben HK Danmarks Domstole.
Læs også: HK'er arbejder på coronavaccine: Jeg er vildt stolt over at være med
I seks uger har langt de fleste ansatte ved domstolene været henvist til hjemmearbejde. Men nu har en bred politisk aftale sikret genåbningen af de danske domstole. Det har medført en voldsom pukkel af sager og en ny opfattelse af hjemmearbejde.
- Den store pukkel af sager er en udfordring. Men vi begynder fra en ende af og arbejder løs. Sagerne har vi løbende lagt ind i systemet under vores hjemmearbejde, så vi har et overblik, når vi skal kigge på, hvad der er vigtigt at begynde med. Vi har lært, at hjemmearbejde er en god mulighed at have. Men det er ikke optimalt, for den menneskelige kontakt til kollegerne er rigtig meget værd. Vi har på samme måde savnet kontakten til borgerne, siger Kate Kengen.
”Så meget sikkerhed som muligt”
Ifølge tillidsrepræsentanten har det været endnu mere tomt for dem, som har været alene derhjemme. Børnefamilierne har til gengæld haft andre udfordringer.
- Derfor giver det rigtig god mening, at vi nu er i gang. Der er mange opgaver at løse, og vi har været grundigt forberedt på at gøre arbejdspladsen ’coronaklar’. Vi sørger for afstand, spritter af, fjerner stole i retssalene og sørger for så meget sikkerhed som muligt. Og dem, der er i risikogruppen, arbejder fortsat hjemmefra, siger Kate Kengen.
Læs også:Coronaen sendte Karina hjem til fars gamle kontorstol
I Københavns Byret har alle medarbejdere fået sendt genåbningsplanen, som er lavet i samarbejde med alle, der normalt kommer i retsbygningen. Derudover er også Arbejdstilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed kommet med input. Så der bliver nu sat plexiglas op ved indgangen, der sprittes af mellem de enkelte sager, og man benytter kun de store retssale på nuværende tidspunkt for at sikre afstand mellem folk.