– Jeg synes, jeg har lært af denne sag, at det er ok at aflevere sin lønseddel til tjek. Man kan godt være nervøs, fordi det virker, som om man ikke stoler på sin arbejdsgiver. Men det er jo ikke det, det handler om, siger Anika Westh Jensen.

Foto: Justine Høgh

Anika Westh Jensen henvendte sig egentlig bare til HK i Rønne for at få tjekket sine lønsedler.

Hendes tid som kontorelev med speciale i administration hos emballagevirksomheden Beck Pack Systems var ovre, og i slutningen af 2019 stod hun og skulle snart til at søge jobs. Derfor syntes hun, det kunne være meget rart at få en idé om, hvor meget hun kunne forvente at få i dagpenge.

Det var HK it, medie & industri Hovedstadens faglige medarbejder på Bornholm, Line Nørvig, der stod for lønseddeltjekket. Hun fandt et par småting – og så opdagede hun noget, som HK har set en del eksempler på den seneste tid. Nemlig at Anika Westh Jensen tilsyneladende ikke havde fået pension af sin fritvalgsordning.

Forkert rådgivning bag fejl

Humlen er, at hvis du har en fritvalgskonto og vælger at få pengene udbetalt, så skal din arbejdsgiver også indbetale pension af beløbet.

HK it, medie & industri Hovedstaden har imidlertid oplevet en hel del sager, hvor dette slet ikke er sket.

Derfor er det en rigtig god idé at tjekke, om din arbejdsgiver husker at indbetale pensionsbidrag – men altså kun i det tilfælde, at du har valgt at få pengene fra din fritvalgskonto udbetalt.

Dét havde Anika Westh Jensen – og da Line Nørvig regnede efter, kunne hun se, at der ikke var indbetalt pensionsbidrag af beløbet. Efter at have informeret Anika Westh Jensen om situationen tog hun kontakt til Beck Pack Systems’ lønansvarlige. Her viste det sig, at virksomheden havde handlet i absolut god tro. 

Beck Pack Systems havde faktisk rådført sig med sin revisor om, hvorvidt der skulle svares pension af det udbetalte fritvalgsbeløb eller ej og udtrykkeligt fået at vide, at det skulle der ikke. Men det er altså decideret forkert. 

Det er vigtigt for Anika Westh Jensen at understrege dette forhold, for hun har været særdeles tilfreds med sin læretid i virksomheden.

- Det er en rigtig god virksomhed at arbejde for. De har søgt hjælp til afklaring, og så er de bare blevet rådgivet forkert, siger hun.

Men selvfølgelig skal der rettes op på forholdet. 

Og da Beck Pack Systems laver løn ikke kun for sine egne ansatte, men også for fiskerikoncernen A. Espersen A/S, der er ejet af samme fond, viser det sig, at i alt 27 funktionærer ikke havde fået pension af deres fritvalg i en årrække. 

Altid klogt med tjek

78.000 kr. i alt har de to virksomheder måttet efterbetale til deres medarbejdere. 

I denne type sager er det ikke kun arbejdsgiverandelen, men også lønmodtagerens sædvanlige egenbetaling, som arbejdsgiveren skal kompensere for. Har man for eksempel en 8+4-ordning, hvor arbejdsgiver indbetaler 8 pct., og man selv betaler 4 pct. til pensionsopsparingen, skal arbejdsgiver altså efterbetale alle 12 pct.

- Alle mine kolleger på kontoret skulle have efterbetalt pension, konstaterer Anika Westh Jensen. 

Hun siger, at oplevelsen har gjort det meget klart for hende, at det altid er klogt at få tjekket sin lønseddel. 

- Det er en rigtig god idé at gøre det. Min mand har også tidligere som elev fået for lidt i timen. Det fandt hans fagforening ud af, da de tjekkede en anden elevs lønsedler. På det tidspunkt var har stoppet, men så ringede de til ham, og han fik en efterbetaling.

Skal vi tjekke din lønseddel?

Send din lønseddel og din ansættelseskontrakt til imi@hk.dk, så tjekker vi din lønseddel for dig og vender tilbage hurtigst muligt. Det er naturligvis helt gratis. 

Aldrig et spørgsmål om tillid

Anika Westh Jensen har i dag fået fast arbejde på anden virksomhed og er nu selv ved at blive oplært i at lave løn. Lige præcis pension af fritvalg har hun selvfølgelig helt styr på.

- Jeg har godt fortalt mine kolleger, at man skal have pension af sin fritvalgsudbetaling. Det kender jeg da i hvert fald til, siger hun.

- Men nu, hvor jeg selv sidder med løn, vil jeg stadig opfordre til, at folk går til deres fagforening og får tjekket deres lønseddel. Så kan vi rette op på eventuelle fejl. Jeg synes, jeg har lært af denne sag, at det er ok at aflevere sin lønseddel til tjek. Man kan godt være nervøs, fordi det virker, som om man ikke stoler på sin arbejdsgiver. Men det er jo ikke det, det handler om. Det har aldrig været, fordi jeg ikke stolede på min gamle virksomhed.

 

Sådan tjekker du, om du bliver snydt

 
Den nemmeste måde at gøre det på er ved at finde din lønseddel fra den måned, hvor du senest fik udbetalt fritvalg samt lønsedler fra måneden før og måneden efter. Hvis pensionsindbetalingen er den samme på alle tre lønsedler, kan du godt regne med, at der er noget galt.

Samme procedure kan i øvrigt anbefales ved udbetaling af ferietillæg. Det skal din arbejdsgiver også svare pension af, og HK oplever nogle gange, at det ikke sker.
Helt grundlæggende er reglen, at pensionsindbetaling beregnes af din a-skattepligtige lønindkomst.

Årets elev på Bornholm

 
Anika Westh Jensen har gjort sig bemærket for meget andet end sagen om pension af fritvalg. I februar i år modtog hun således DI Bornholms Lærlingepris, som hvert år uddeles til en elev eller lærling, der i ekstraordinær grad har udmærket sig fagligt og/eller kollegialt.

Anika Westh Jensen modtog DI Lærlingeprisen 2020 for, at hun ud over at besidde et højt fagligt niveau og have fået 12 i sin fagprøve også har været med til at oprette nye samarbejder for en række bornholmske virksomheder med uddannelsesinstitutionen Niels Brock.

DI Bornholm-formand Kenn Kjellberg udtalte i forbindelse med prisuddelingen, at ”vi har brug for at samarbejde om at styrke vores uddannelser, hvor vi kan, og det er vigtigt med folk som Anika, der gør en ekstra indsats”.