Anya Isherwood - HelsingørNår 37-årige Anya Isherwood i disse tider går på arbejde, er det jævnligt til noget helt, helt andet, end hun plejer og er uddannet til. For selv om hun er HK'er, er hun lige nu også at finde blandt børn og pædagoger i børnehaver og vuggestuer. Hun meldte sig nemlig for en måned siden til det hygiejnekorps, som Helsingør Kommune etablerede for at hjælpe daginstitutionerne med den ekstra rengøring, som i disse corona-tider er nødvendig.

– Jeg ville bare rigtig gerne hjælpe og give en hånd med, nu hvor der var tid til det, siger hun.

Tiden har hun fået, fordi mængden af opgaver i jobcentret har været begrænset, siden regeringen lukkede samfundet ned og sendte de offentligt ansatte på hjemmearbejde.

Anya Isherwood fortæller, at der dog stadig er både jobsøgere og virksomheder, der ringer. Og hun har stadig pligt til at være tilgængelig for borgerne. Derfor har hun kun meldt sig til to halve arbejdsdage ugentligt for hygiejnekorpset. Mere tid er der ikke, da hun faktisk samtidig er i gang med en diplom-uddannelse i ledelse, som også tager tid.

Godt at arbejde for sin løn

Som del af hygiejnekorpset består hendes arbejde i at gøre grundigt rent i institutionerne. Dvs. at rende rundt med klude, vaskespande og sprit for at rengøre alt fra håndtag, legetøj og gynger til håndvaskarmaturer og hvad børn og personale ellers kommer i berøring med.

– Når vi sådan bevæger os omkring hele tiden, kan vi selvfølgelig ikke undgå at komme i kontakt med hverken de voksne eller børnene. I forhold til de voksne er det dog nemt nok at holde afstand, men det kan man jo ikke med børnene, og det skal man heller ikke. De vil ikke kunne forstå en voksen, der viger tilbage fra dem, siger Anya.

I institutionerne befinder hun sig, om ikke som en fisk i vandet, så i hvert fald rigtig godt. For oprindelig er hun uddannet pædagog og er dermed vant til at omgås børn.

– Jeg synes, det er rigtig sjovt, og det føles helt naturligt for mig at træde ind i denne børneverden. Børn er jo skønne og meget ligefremme. Det hører jeg også fra mine kolleger i hygiejnekorpset, som er overraskede over det positive miljø, de kommer ind i i institutionerne. Men de har også alle været rigtig gode til at tage imod os, der kommer udefra, fortæller Anya og understreger, at hun overhovedet ikke er bange for at blive smittet med corona.

Når miljøskiftet har været let for hende, skyldes det også, at hun via sit almindelige job kender alle kommunens daginstitutioner i forvejen, fordi hun er vant til at samarbejde med dem ift. ledige, arbejdsprøvninger o.l.

Flest HK'ere meldte sig

I øvrigt er Anya langt fra den eneste HK'er, der har meldt sig til den ekstra rengøringstjans i daginstitutionerne. Det samme har 15 andre HK'ere fra Helsingør Kommune. I alt består korpset af 40 medarbejdere, der alle har påtaget sig opgaven fuldstændig frivilligt.

– Jeg ser det dog ikke som frivilligt arbejde. Og jeg føler heller ikke, at jeg gør noget ekstra. Tværtimod synes jeg, at det er helt fair at give en hjælpende hånd, når man får sin fulde løn. Jeg har jo heller ikke arbejde nok til det antal timer, jeg får løn for, siger hun.

Hygiejnekorpset er mangfoldigt sammensat og består fx af medarbejdere fra skoletandplejen, sagsbehandlere fra centre som teknik og miljø, skolepsykologer, livreddere fra svømmehalen, forskellige køkkener, ansatte fra bibliotekerne mv. Alle kommer igennem et introkursus, før de sendes ud i dagtilbuddene.

Foruden hygiejnekorpset bruger Helsingør Kommune eksterne rengøringsfirmaer til at varetage en stor del af den ekstra rengøring på de genåbnede dagtilbud og skoler.