Tandklinik

bStina Jørgensen, der er tandklinikassistent i Aarhus, har heldigvis en chef, som sætter sikkerhed før alt andet.psum

Harald Nyborg-regnslag og malerdragter, der bruges i stedet for rigtige engangskitler. Mundbind, der bruges hele dagen, selv om de burde kasseres mellem hver patient. Kitler, der gemmes tre dage og så bruges igen, og vask og genbrug af engangskitler, der burde smides ud.

HK Privat har modtaget uhyrlige eksempler på, hvordan nogle tandklinikker tager lemfældigt på retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.

- Vi har ikke flere engangskitler så har jeg været i Harald Nyborg og købe regnslag, fortæller en klinikassistent i Nordjylland.

En klinikassistent i Vestjylland må kun bruge et mundbind om dagen, selv om retningslinjerne siger, det skal skiftes mellem hver patient:
- Og ud over vi skal bruge det samme mundbind hele dagen, så er vi blevet bedt om at gemme mundbindet i tre dage, hvis det ikke ser beskidt ud, så skal vi bruge det igen.

HK Privats næstformand Anja C. Jensen fortæller:
- I dagene efter genåbningen får vi stribevis af nye forargelige fortællinger fra vores klinikassistenter, der føler sig tvunget ud i løsninger, som de af meget gode grunde ikke er trygge ved.

En undersøgelse blandt 348 klinikassistenter, som HK Privat har foretaget, viser, at 23 % - altså tæt på hver 4. - ikke oplever, at værnemidlerne lever op til Sundhedsstyrelsens og de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR).

- Vi føler et stort ansvar for at sikre vores medlemmers og også patienternes sundhed. Derfor har vi valgt at inddrage Arbejdstilsynet, forklarer Anja C. Jensen.

ARBEJDSTILSYNET RYKKER IKKE UD
Nogle af medlemmernes fortællingerne er så grelle, at HK Privat indtil videre har anmeldt 9 tandklinikker til Arbejdstilsynet. Tandklinikassistenterne er nemlig en af de faggrupper, der er tæt på patienterne og derfor er udsat for stor smitterisiko.

Men til organisationens store overraskelse modtager man kort tid efter de første anmeldelser en tilbagemelding fra en klinikassistent om, at Arbejdstilsynet bare har ringet til tandlægen for at høre om alt er, som det skal være. De har altså ikke været på kontrolbesøg.

Næstformand Anja C. Jensen har været i direkte kontakt med konstitueret direktør for Arbejdstilsynet Vibe Westh og har klaget over forløbet.

- Jeg blev rystet, da jeg hørte, at man fremfor et kontrolbesøg bare havde ringet op til klinikken. Hygiejne og sikkerheden på klinikkerne skal altid vægtes højt, men særligt her under corona-pandemien, må man da som minimum kunne forvente, at der føres et ordentligt tilsyn, siger hun og tilføjer:

- Vi har nu mere end nogensinde brug for et Arbejdstilsyn, der har de rette ressourcer og mulighed for at rykke ud. Vi har både for medarbejderne og patienternes skyld brug for, at de klinikker, hvor der ikke er styr på det, bliver holdt i ørerne. Og så skal man da som medarbejder på en arbejdsplads, med så høj smittefare som en tandklinik, have den tryghed, at Arbejdstilsynet tager ens situation alvorligt, når der ligger en anmeldelse.

”HVIS VI IKKE HAR MUNDBIND, SÅ LUKKER VI”
I HK Privats facebookgruppe Klinikassistenterne, der på få dage har fået knap 2.500 medlemmer, deler tandklinikassistenterne både deres gode og dårlige oplevelser.
Både eksempler, hvor man sparer på grund af frygten for mangel, men desværre også eksempler på, at tandlægerne lader økonomien trumfe sikkerheden. Det er nemlig dyrt med al den ekstra beskyttelse.

Stina Jørgensen, der er tandklinikassistent i Aarhus, er én de aktive i facebookgruppen Klinikassistenterne. Hun har heldigvis en chef, som sætter sikkerhed før alt andet. Hun føler sig både tryg ved sin chefs planlægning og tilgang til brug af personlige værnemidler:

- Min chef har meldt klart ud, at hvis vi ikke har mundbind, så lukker vi. Hun vil ikke gå på kompromis med sikkerheden. Sådan ville jeg ønske, at alle klinikker var.

Stina Jørgensen kender flere klinikassistenter, som arbejder på klinikker, hvor det står helt galt til.
- Jeg ser beskeder fra mine kolleger rundt i hele landet, der kan fortælle om manglen på værnemidler eller vanvittige sparetiltag - nogle bliver endda kaldt til disciplinærsamtale, hvis de smider deres mundbind ud. Og det bekymrer mig, for vi er sgu alle sammen kolleger.

Nu håber Stina Jørgensen, at hun og andre sammen kan få råbt de rette op:
- Vi skal have nogen højere oppe til at indse problemets omfang. Regeringen og Sundhedsstyrelsen er nødt til at forstå, at klinikkerne ligesom mange andre mangler værnemidler, og at der er tandlæger, der er villige til at ignorere sikkerheden for at kunne holde forretningen i gang.