Alt står stille hos Holstebro Rejsecenter

Eleven Majken Rysgaard Viberg og regnskabschef Conny Eskesen Laursen går på arbejde hver dag. Her forsøger de dagligt at holde modet oppe sammen med
indehaveren Peter Kjærgaard. Foto: Jeppe Carlsen 

“Vi har verdens bedste arbejdsplads, så jeg er virkelig bekymret.”

Ordene tilhører regnskabschef Conny Eskesen Laursen og falder under telefoninterviewet som noget
af det første.

Normalt er en stor del af hendes job at holde styr på de mange bilag, som vedrører køb og salg af rejser til de mange idrætsforeninger og -forbund, der lader Holstebro Rejsecenter stå for planlægningen, når de skal til turneringer eller træningslejre i udlandet.

Rejsebureauets andet ben er erhvervsrejser samt ferierejser til krydstogtsgæster og oversøiske rejsemål. Holstebro Rejsecenter booker flybilletter, hoteller og den slags for virksomheder og private, når de skal ud at besøge kunder og samarbejdspartnere eller skal deltage på konferencer eller messer i udlandet.

Sådanne ordrer er der ingen som helst af i coronatiden, der begyndte i marts for Danmarks vedkommende.

Lønnedgang er en skidt idé
Det er også derfor, Conny Eskesen Laursen er i dialog med HK i en uges tid efter vedtagelsen af den første hjælpepakke til erhvervslivet i midten af marts.

Det er dog stadig lidt uklart, hvordan den kan bruges og til hvem. Men regeringen regner på det tidspunkt med, at 70.000 lønmodtagere vil få gavn af ordningen.

”Mine kolleger og jeg vil gerne bidrage til, at vi også om et halvt år har en dejlig arbejdsplads. Så vi vil gerne kollektivt gå 15-20 % ned i løn i en periode. Vil du guide os lidt mht. hvilke konsekvenser, dette må få, som vi ikke selv har tænkt på?”, skriver Conny Eskesen Laursen til faglig konsulent i HK MidtVest Jesper Nielsen, der jævnligt er i kontakt med virksomheden, der har særoverenskomst med HK.

Han skriver tilbage, at lønnedgang af flere grunde er en dårlig idé. For de ansatte - ud over det åbenlyse i at få færre penge for deres arbejde - fordi, hvis man på et tidspunkt alligevel bliver afskediget, bliver dagpenge og eventuel lønforsikring beregnet ud fra den lavere løn. Og hvis det værst tænkelige skulle ske, at virksomheden må dreje nøglen om, bliver ens erstatning fra Lønmodtagernes Garantifond også beregnet ud fra den nye løn.

For arbejdsgiveren er det også en skidt forretning, så længe der er en hjælpepakke, for lønnedgang skal - ud over, at den skal forhandles - også varsles med de respektive medarbejderes opsigelsesvarsel. Så virksomheden kan under alle omstændigheder ikke sætte nogen ned i løn med omgående virkning.

Medarbejderne bliver mange år
En måned efter, i midten af april, kan man konstatere, at omkring 150.000 ansatte er sendt hjem med 75 % lønkompensation fra staten. De 15 af dem er ansat på Holstebro Rejsecenter. De fleste har høj, høj anciennitet. Conny Eskesen Laursen er foruden to forholdsvis nytilkomne kolleger den eneste ansatte, der ”kun” har 10 års anciennitet.

Derudover er Conny Eskesen Laursen som fleksjobber og økonomiansvarlig også den eneste medarbejder ud over bureauets elev, Majken Rysgaard Viberg, der går på arbejde hver dag. Conny Eskesen Laursen har fået en del arbejdstid til at gå med at søge lønkompensation for sine kolleger og sætte sig ind i reglerne for kompensation for de faste driftsomkostninger, som også er en del af nødhjælpen til erhvervslivet.

Corona overgår alle andre kriser
Conny Eskesen Laursen stiller telefonen om til sin chef, Peter Kjærgaard, efter at have fortalt, at Holstebro Rejsecenter er hans livsværk. Det er ham, der stadig betaler de 25 % af medarbejdernes løn.

Peter Kjærgaard har været i rejsebusiness siden sidst i 1970’erne og gennemlevet mange kriser i branchen, siden han i 1991 etablerede Holstebro Rejsecenter. Men ingen af dem kommer i nærheden af coronaeffekten.

- Jeg har oplevet både 11. september, finanskrise, sars-virus, vulkan-askesky og meget andet. Men det her tåler ingen sammenligning. Ved alle de andre kriser er tingene gået langsommere, men dog fremad. Denne gang er alting vitterligt gået i stå. Vi har ikke solgt én eneste rejse i den seneste måned, fortæller han under interviewet i midten af april. Det har de stadig ikke ved HK Privatbladets deadline i udgangen af april.

Alligevel er Peter Kjærgaard en fattet mand, der ikke går i panik.

- Jeg synes jo, vi har præcis det antal medarbejdere, vi skal have. Så længe som det overhovedet kan lade sig gøre. Vi er da bekymrede, men vi er også nødt til at bevare noget optimisme, siger han, mens han håber på, at corona går væk, og at hjælpepakkerne fortsætter, til Holstebro Rejsecenter igen kan sende kunder ud i verden.

Det samme gør økonomimedarbejder Conny Eskesen Laursen.

- Vi håber bare alle sammen på, at det her forsvinder snart. Jeg tør slet ikke tænke tanken til ende om, hvad der ellers kan ske.

 

Om lønkompensation

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har lavet en aftale om midlertidig lønkompensation til medarbejdere, der ellers ville være blevet fyret. For at søge om lønkompensation skal virksomheden stå over for at skulle varsle afskedigelser for minimum 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte. Lønkompensationen udgør 75 % af de samlede lønudgifter til de berørte medarbejdere, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat. Ordningen gjaldt ved deadline på HK Privatbladet i slutningen af april frem til og med 8. juli 2020.

Kilde: Virksomhedsguiden.dk