- Beskæftigelsesministeren har besluttet, at der nu åbnes for en digital beskæftigelsesindsats i jobcentrene. Sådan lyder det i et udkast til en bekendtgørelse, ministeriet har sendt i høring fredag med svarfrist tirsdag den 19. maj.

Får bekendtgørelsen ben at gå på, betyder det blandt andet, at jobcentrene fortsat skal være lukkede for fysiske fremmøder. Og at der med den digitale beskæftigelsesindsats åbnes op for ret og pligt til samtaler, der holdes digitalt eller telefonisk.

Ministeriets udkast får i den grad bemærkninger med på vejen fra HK’erne i beskæftigelsesindsatsen. Dels i HK’s beskæftigelsesgruppe på Facebook, der netop har rundet ikke mindre end 900 medlemmer. Og dels gennem et digitalt Teams-møde, hvor 25 medlemmer gav HK Kommunals næstformand, Mads Samsing, en masse at gå videre med til ministeriet.

Ikke-digitale borgere er udfordret

At jobcentrene fortsat skal være lukkede for fysiske fremmøder, betyder ifølge flere medlemmer, at man vil tabe den positive kontakt til for eksempel udsatte unge. Udsatte og borgere med flere udfordringer har nemlig ikke altid adgang til digitale værktøjer, lyder det.

Corona-sikre samtalerum med fx pleksiglas-afskærmninger kan være løsningen, peger flere på. Andre af HK Kommunals medlemmer understreger, at kontakten til virksomhederne er underdrejet, så længe man ikke kan mødes fysisk.

HK sidder med ved bordet

Endelig peger flere af HK’s jobkonsulenter på, at de savner den sparring og den kontakt, der kan kvalificere den enkelte medarbejders beslutninger.

Som afslutning på dagens velbesøgte digitale møde gav HK Kommunals næstformand, Mads Samsing, udtryk for, at han tager medlemmernes indspark med i de videre forhandlinger.

Den endelige bekendtgørelse for en digital genåbning af jobindsatsen forventes i løbet af denne uge.
Artiklen er opdateret 18. maj 2020