Test for corona-smitte

Anne-Marie Rafn Petersen er både glad og stolt over, at Novo Nordisk er med i bekæmpelsen af COVID-19. Foto: Lisbeth Holten

Coronavirus sendte med ét hundredetusindvis af danskere på hjemmekontor. I Novo Nordisk passede Rikke Lykke Nielsen også den del af sit arbejde hjemmefra, hun kunne. Men et par dage om ugen var hun fortsat i laboratoriet hos Novo Nordisk i Måløv for at køre laboratorieanalyser.

Og det var her, hun et par uger inde i den nye hverdag kunne fornemme, at der var noget under opsejling; nemlig at Novo Nordisk var i gang med at starte et samarbejde med Rigshospitalet op omkring testning af Covid-19-prøver, og at det var i hendes afdeling, testningen skulle foregå.

- Jeg sagde med det samme ”tag mig” - jeg vil også være med, siger Rikke Lykke Nielsen.

- Hvis min ekspertise kan være med til at få samfundet op at stå igen, så vil jeg selvfølgelig gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe, fortsætter hun.

I laboratoriet i Måløv kørte en gruppe laboranter i forvejen en nogenlunde tilsvarende analyse, som dog skulle modificeres lidt. Efter få dages opstart og prøvetestning begyndte Novo Nordisk at modtage rigtige prøver fra Rigshospitalet, som hurtigt blev godkendt - og så var de i gang, og Rikke Lykke Nielsen blev ringet op med besked om, at hun var blevet udvalgt til at være en del af testholdet.

De første analyser var ret håndholdte, og det lille team af laboranter startede op med en metode, hvor 4 laboranter mødte lidt forskudt og kunne køre samlet omkring 100-120 prøver på en arbejdsdag.

Uden for laboratorierne har en lang række andre faggrupper hos Novo Nordisk samtidig arbejdet hårdt på at finde nye tekniske løsninger. Da Novo Nordisk den sidste weekend i marts officielt indledte testningen, var ”de store maskiner” taget i brug, og laboranterne kunne begynde at teste i langt større skala.

- Alle, der har været med, har virkelig villet det - og det har været vildt at opleve, hvor stærkt tingene kan gå, når folk arbejder så intenst sammen på at nå et fælles mål, siger Rikke Lykke Nielsen.

Nødt til at være omstillingsparat
Da nyheden om samarbejdet blev meldt ud internt, meldte flere laboranter sig frivilligt. Også langt flere end der på nuværende tidspunkt var og er brug for. En af dem, der senest har skiftet de alvorlige kroniske lidelser, Novo Nordisk normalt beskæftiger sig med, ud med corona, er Anne-Marie Rafn Petersen. Hun fortæller, at de første uger i det nye laboratorium har budt på gensyn og grin med gamle kolleger, men i høj grad også travlhed.

De to laboranter følger nøje med i myndighedernes udmeldinger omkring testning af danskere, da prøvestrømmen har stor indflydelse på deres arbejde i laboratoriet.
Den sidste weekend, inden artiklen gik i trykken, modtog de over 1.000 prøver om lørdagen og søndagen.

- Tingene bliver optimeret og ændret hele tiden. I går, da jeg var på vagt, var det blandt andet prøvemodtagelsen, vi skulle håndtere anderledes. Jeg tror endnu ikke, at der har været nogen vagter, der har været ens, men det er sjovt og spændende at være med til, siger Anne-Marie Rafn Petersen.

- Omstillingsparat er vist det rigtige tillægsord at bruge i stillingsbeskrivelsen, griner hun.

Alle bidrager det, de kan Mens laboranterne er en del af coronateamet, er de ansat på midlertidige kontrakter. De arbejder stadig omkring 37 timer om ugen, men deres arbejdstid er ændret, og de har måttet give afkald på weekender og helligdage med deres familier.

- Over hele verden gør folk alt, hvad de kan for at hjælpe i det store billede. Jeg ser det ikke som noget unikt – jeg stod bare lige for og var hurtig til at melde mig, så nu er det mig, der er med til at køre de her prøver, siger Rikke Lykke Nielsen og understreger, at alle i Novo Nordisk, der kan, bidrager på bedst mulig vis.

- Dem, der er tilbage fra mit eget team, har fået ekstra travlt - der er jo så mange andre med kroniske sygdomme, der har brug for, at vi fortsætter vores normale arbejde, siger hun.

Begge laboranter er ikke i tvivl om, at de vil fortsætte deres arbejde med at analyse coronaprøver, så længe samfundet har brug for det - og ellers er listen af laboranter hos Novo Nordisk, der er klar til at blive lært op, som tidligere nævnt lang.

- Jeg bliver da lidt ekstra stolt af at arbejde i Novo Nordisk. Jeg synes i det hele taget, at det er imponerende, hvad en lang række danske virksomheder har gjort for at hjælpe, slutter Anne-Marie Rafn Petersen.

 

Sådan foregår testningen hos Novo Nordisk

Testene bliver registreret på Rigshospitalet. Derefter bliver de inaktiveret, så de ikke udgør en smitterisiko. Inden de bliver sendt til Novo Nordisks laboratorier, bliver alle prøver desuden anonymiseret. Testene
bliver udført efter samme metode som på Rigshospitalet.

Alle analyser hos Novo Nordisk udføres af laboranter, der frivilligt har meldt sig. Laboranterne kører i toholdsskift alle dage - også weekender og helligdage.

Lønninger og laboratorieomkostninger afholdes af Novo Nordisk.

DET BETYDER CORONA FOR DIT ARBEJDSLIV

I HK Privats guide kan du løbende holde dig opdateret på dine rettigheder og pligter, i takt med at nye spørgsmål opstår, og initiativer fra regeringen bliver lanceret.Guiden bliver løbende opdateret med den nyeste information.