brian dahlstrøm

Brian Dahlstrøm fra Vejdirektoratet har lært at leve godt med hjemmearbejde. Og så er hans daglige 'virtuelle planke' blevet et uventet tilløbsstykke under coronakrisen. Privatfoto

Undersøgelserne vil altid hurtigt stå i kø for at forklare vores reaktioner, når et globalt fænomen som coronakrisen lukker vores arbejdspladser ned. En undersøgelse fra A4 viste, at 3 ud af 4 danskere vil sige nej til mere hjemmearbejde efter krisen. En anden undersøgelse, som Epinion har lavet for TDC Erhverv blandt kontoransatte, viser derimod, at 62 procent af de spurgte mener, der skal være bedre mulighed for at bruge hjemmearbejde fremover.

Hvad skal man så tro på? Sandsynligvis på begge undersøgelser. For hjemmearbejdet har både medført isolation og ensomhed og samtidig vist sig at være en mulighed for at fordybe sig, være effektiv og få noget godt ud af de virtuelle møderutiner. Så det afhænger af spørgsmålet, man stiller.

Læs også: Man bliver idiot af at være hjemme så lang tid

Det kommer da heller ikke som en overraskelse for HK Danmarks næstformand Martin Rasmussen, at et flertal af kontoransatte i TDC-undersøgelsen ønsker, at chefen efter coronakrisen vil gøre det nemmere og mere fleksibelt at arbejde hjemmefra.

- Vi kan genkende det fra vores egne medlemmer. Det giver en øget fleksibilitet, som både de ansatte og arbejdspladsen får glæde af. Jeg tror helt sikkert, at hvis man før troede, at en hjemmearbejdsdag var en halv fridag, så er man blevet klogere nu, siger Martin Rasmussen til DR om undersøgelsen.

Sørger for at ’gå på kontoret’

HK’er Vibeke Frømsdorf har da også under hjemsendelsen fra Rigspolitiet oplevet en ”klart bedre koncentration om opgaven”, så hun har været bedre med på opgavemængden, end hun har været i mange år.

- Jeg er vant til at blive afbrudt rigtig mange gange dagligt på arbejde i storrumskontoret. Og det ødelægger koncentrationen, så jeg bruger normalt mange minutter på at få fokus på opgaven tilbage igen. Men det er ikke sket under nedlukningen, hvor jeg har arbejdet hjemme, siger Vibeke Frømsdorf.

Læs også: Sådan strammer du hjemmearbejdet op

I storrumskontoret løber arbejdsdagen ofte fra Vibeke, men det fungerer bedre på hjemmearbejdspladsen, selv om hun savner kollegerne. Hun har en funktion, hvor hun arbejder med kontrol af data i HR-IT-systemer og support i anvendelse af HR-IT-systemerne blandt ansatte ved politiet. Det klarer HK’eren med adgang til systemet og en telefon hjemmefra.

- Jeg sørger for at gå ’på kontoret’ om morgenen og gå ’hjem’ ved lukketid. Og arbejdstiden er mere fleksibel end de normale 8-16. Så jeg kan fx også nogle dage arbejde 6-14 og få mere ud af eftermiddagen og aftenen, siger Vibeke Frømsdorf.

”Fantastisk at spare transporten”

Connie Stampe har også forsøgt at lave en ’almindelig’ arbejdsdag i sit eget lille kontor i hjemmet – kun afbrudt af kaffepauser og fællesfrokost med sin mand i deres drivhus i haven. Og hun har ikke savnet forstyrrelserne i storrumskontoret på arbejdspladsen i Zealand Business College i Ringsted. 

Hjemmekontor - Connie Stampe. Privatfoto 

Connie Stampe og hendes mand har indrettet sig med to 'kontorer' i hver sin ende af huset. Privatfoto

- Jeg har nydt det i stor stil. Tiden væk fra storrumskontoret har givet mig så meget arbejdsro, at jeg og mine kolleger har klaret en masse udviklingsopgaver ved at samarbejde over Teams. Og så har det været fantastisk at spare transporten, siger Connie Stampe.

Læs også: Domstolene åbner med fokus på coronasikkerhed

Hun og kollegerne har altid gjort meget brug af hinanden under løsningen af opgaverne. Nu er det bare på Teams og ved deling af skærmen på afstand. Men tiden er nu alligevel skredet lidt for Connie i det foreløbige forløb.

- Jeg har haft svært ved at holde styr på dagene, og af en eller anden årsag så hober vasketøjet sig op og bliver til et weekendprojekt. Og så er vi blevet lidt for ’kreative’ med måltiderne. Vi får sjældent købt ordentligt ind i coronanedlukningen, så vi har spist mindre af den sunde mad, siger Connie Stampe.

Den ’virtuelle planke’ har bredt sig

Brian Dahlstrøm er som HR-partner i Vejdirektoratet gået fra have 12-15 fysiske møder om ugen til at afvikle dem som Skype-møder fra hjemmekontoret under coronakrisen. Og det har til hans overraskelse vist sig, at nogle af de opgaver, der normalt tog en halv dag at løse i storrumskontoret, nu løses hurtigere i ro og ubrudt koncentration.

- Jeg har lært at leve godt med hjemmearbejde. En stor del af mit job handler om den menneskelige kontakt og fysisk tilstedeværelse. Men meget af det har under coronakrisen vist sig at være muligt virtuelt og på afstand – og samtidig med kvalitet. Metoderne virker, og vi blev hjulpet af, at Vejdirektoratet har været vant til at kommunikere på afstand, siger Brian Dahlstrøm.

Læs også: Kontorfolk: Giv os mere hjemmearbejde, chef! (DR)

Han har erfaret, at han ikke arbejder mindre på hjemmearbejdspladsen. Nogle dage arbejder han mere på grund af den sparede transport. Til gengæld savner Brian at cykle til og fra arbejde og få den ’gratis’ motion.

- Jeg savner også at vende mig om og spørge en kollega. Jeg mangler den sædvanlige videndeling og så det sociale. Det har vist sig, at kollegerne også savner det sociale meget i arbejdsdagen i hjemmet. Vi har hos os prøvet at arbejde en del med virtuel fredagsbar, online-bingo og virtuel planke med musik hver morgen. Tidligere var det med at ligge i en planke på kontoret kun for de få. Men virtuelt har den idé om en lille fysisk morgenaktivitet bredt sig på tværs i organisationen, og vi ’planker’ nu på tværs af afdelinger og geografi, siger Brian Dahlstrøm.

Læs alle historierne om statens HK'eres arbejdsliv i coronatiden