Foto: Mikkel Østergaard

Paja Gyldenholm-Florentz har gennem en forsikring mod kritisk sygdom fået mulighed for en ekstraordinær oplevelse. Foto: Mikkel Østergaard

Jacob og Camilla Gyldenholm-Florentz’ datter Paja ændrede sig sidste forår. Hun blev doven, og hun blev vanvittigt tørstig. Hun drak og drak – op til fem liter vand om dagen. Og hun tissede og tissede.

Paja fortalte sine forældre, at hun følte sig mærkelig, og at hendes syn nogle gange var sløret. 'Hun er nok bare blevet teenager,' tænkte Jacob og Camilla Gyldenholm-Florentz om deres 13-årige datter.

Camilla besluttede sig alligevel for, at de skulle have tjekket Paja hos lægen. Bare lige for at få bekræftet, at Pajas opførsel skyldtes, at hun var blevet teenager.

Lægen gav dem dog et andet svar, end de forventede. 13-årige Paja havde fået type 1-diabetes.

Læs også: Sampension forbedrer forsikring ved kritisk sygdom (Linket er udløbet pr 17/11 2021)

- Jeg var lige kommet hjem fra natarbejde, da Camilla ringede og fortalte, at hun og Paja var blevet indlagt. Jeg blev chokeret, det var jo bare en helt almindelig dag, og jeg troede, at Paja bare var en helt almindelig doven teenager, husker Jacob om den junidag i 2019, hvor Paja fik sin diagnose.

Paja var sammen med sin mor indlagt på Herlev Hospital omkring en uge.

De første måneder efter diagnosen fyldte sygdommen meget, og der var meget nyt, som familien skulle sætte sig ind i: Paja måler sit blodsukker cirka hver tredje time, når hun er vågen, og nogle nætter er Paja og forældrene oppe hver anden time for at tjekke Pajas blodsukker. Paja må spise alt, men hun skal beregne, hvor meget insulin hun skal tage til maden. Jo flere hurtige kulhydrater, hun spiser, jo mere insulin skal hun tage.

Bekymret og opmærksom lillesøster

Pajas lillesøster, Isa, var 8 år, da Paja fik konstateret type 1-diabetes. Isa var meget bekymret og opmærksom på sin storesøster.

- Hun holdt øje med Pajas blodsukkertal, og hun var opmærksom på, om Paja huskede at få sin medicin. Vi fortalte hende, at hun ikke skal bekymre sig om det, og at vi voksne nok skal passe godt på storesøster. Isa er stadig opmærksom, men nu er sygdommen blevet hverdag for hende, fortæller Jacob.

Paja tager det hele i stiv arm

Det har været vigtigt for familien at få skabt en hverdag så hurtigt, de kunne.

- Paja skal ikke føle sig syg, siger Camilla, og Jacob tilføjer:

- Og Paja selv tager det hele i stiv arm. Hun har da haft dage, hvor hun syntes, det var uretfærdigt, at hun har fået diabetes, og hun har også haft dage, hvor hun var ked af, at hun er anderledes og skal tage insulin. Men det er gået hurtigt over igen, fortæller Jacob.

Paja er meget åben om sin sygdom, og hun lader sine venner og klassekammerater se med, når hun måler blodsukker og tager insulin.

- Paja er normalt introvert, men når det kommer til diabetes, er hun helt anderledes. Jeg tror også, at det har hjulpet, at hun har haft en læge med på besøg i klassen. Lægen svarede på alle klassekammeraternes spørgsmål om diabetes, så Paja ikke stod alene med de mange nysgerrige klassekammerater, siger Jacob.

Familien fik udbetaling fra Sampension

Både Jacob og Camilla er offentligt ansatte, og de har begge deres pensionsopsparing hos Sampension. En dag kom Jacob i tanke om, at han engang havde læst, at forældre til børn med kritisk sygdom eller type 1-diabetes kunne have ret til en erstatning.

- Jeg klikkede ind på Sampensions hjemmeside og undersøgte det nærmere. Det viste sig, at jeg huskede rigtigt, og type 1-diabetes var på listen over sygdomme, der kunne føre til en udbetaling. Både Camilla og jeg søgte om en udbetaling, og det var smaddernemt. Vi fik begge udbetalt 50.000 kroner, fortæller Jacob om Sampensions ordning, der giver forældre til børn under 18 år med visse kritiske sygdomme eller type 1-diabetes ret til en skattefri udbetaling.

Selv om pengene selvfølgelig ikke ændrer på, at Paja har fået en kronisk sygdom, har de alligevel været med til at forsøde familiens nye hverdag. 

- Det er dejligt at kunne gøre ekstraordinære ting i en tid med mange omvæltninger, siger Jacob.

Foto: Mikkel Østergaard

Familien Gyldenholm-Florentz Familien Gyldenholm-Florentz består af Camilla, Jacob, Paja, nu 14 år, og Isa, nu 9 år. Camilla er HK-ansat ved Rigspolitiet. Jacob er ansat i DSB og næsten udlært lokomotivfører. Foto: Mikkel Østergaard

En tur til New York venter

Familien har for udbetalingen købt en særlig fingerprikker til at måle Pajas blodsukker. Paja foretrækker nemlig et andet mærke fingerprikker end det, hun har fået bevilliget.

Paja har også fået lavet om på sit værelse. Hun har fået en ny seng og et nyt skrivebord. Og så venter en rejse til New York.

- Paja og jeg skulle have været til New York i april sammen med en af mine kammerater og hans datter. Vi skulle bare hygge og shoppe og have det godt. Turen er blevet udskudt på grund af udbruddet af coronavirus, men vi tager afsted, når vi får mulighed for det, og vi skal nok få en god tur, selv om den er blevet udskudt, siger Jacob optimistisk.

Og netop en positiv tilgang er kendetegnende for familien. Ja, de skal forholde sig til en masse, som andre børnefamilier ikke behøver at tænke på, men som Jacob Gyldenholm-Florentz siger:

- Vi prøver at lade vores hverdag være normal og få det bedste ud af alting.

Boks: Familien Gyldenholm-Florentz Familien Gyldenholm-Florentz består af Camilla, Jacob, Paja, nu 14 år, og Isa, nu 9 år. Camilla er HK-ansat ved Rigspolitiet. Jacob er ansat i DSB og næsten udlært lokomotivfører. Familien bor i København.

Det skal du vide om DEN skattefri udbetaling

Sampensions kunder kan få udbetalt 50.000 kroner skattefrit, hvis deres barn under 18 år får visse kritiske sygdomme eller type 1-diabetes. Du skal som forælder selv søge om at få udbetalingen, da Sampension ikke får automatisk besked, hvis dit barn får en kritisk sygdom eller type 1-diabetes. Hvis begge forældre er kunder hos Sampension, kan hver forælder få udbetalt 50.000 kroner skattefrit. Kontakt Sampension på 7755 6960, hvis du vil søge om at få en udbetaling.