Winnie AxelsenHvor slem coronakrisen end er – så har den også ført mange positive ting med sig. Og spørger man formanden for HK Kommunal Hovedstaden, Winnie Axelsen, er der al mulig grund til både at tro på og arbejde for, at det gode holder ved. For er der noget vi har lært, så er det ikke mindst, hvor afgørende gode fællesskaber er.

– Det er for alvor blevet tydeligt, at vi har en fagbevægelse, der tager ansvar, og nogle arbejdsgivere, som vil fagbevægelsen. Her hvor det virkelig har brændt på, har begge parter rakt hånden frem og været sig meget bevidst, at vi var nødt til at arbejde sammen. Derfor har vi formået at indgå nogle aftaler, som har fået samfundet til at hænge sammen selv under disse ekstremt vanskelige vilkår, siger Winnie Axelsen.

Og som hun ser det, er det endda aftaler, som næppe ville have været mulige, hvis det ikke havde været for den aktuelle sundhedskrise.

Medarbejderne både vil og kan

Aftalerne er bl.a. den mellem HK og arbejdsgiverne i KL og Danske Regioner om, at hvis der i nedlukningsperioden kom til at mangle personale, kunne man flytte rundt på faggrupperne. Fx ville man på et plejehjem, hvor enten mange medarbejdere eller mange beboere blev syge, kunne bruge tandklinikassistenter eller andre, som ikke havde så meget at lave. Og det er en aftale, som i øvrigt er blevet brugt rigtig meget, hvilket for Winnie Axelsen også har vist, hvor fleksible og omstillingsparate medarbejderne i det offentlige er.

– Det er jo interessant, hvor hurtigt man for eksempel kunne omstille sundhedsvæsenet. Og det kunne man, fordi man har nogle medarbejdere, som både viste vilje og evne til det. De har selv fundet ud af at indrette sig og fået tingene til at fungere. Der var jo ikke tid til, at de mange akademikere på kontorerne først skulle lave forkromede planer. Og det får mig til at spørge, hvorfor det egentlig er, at den offentlige sektor skal styres så hårdt. Det er der ingen grund til. For det ,vi har set de senere måneder, bekræfter kun, at man roligt kan vise medarbejderne den langt større tillid, som vi længe har efterlyst, siger hun og mener, at tiden er kommet til at stoppe diskussionen om, at den offentlige sektor er for dyr. Især nu, hvor den har vist sig at være guld værd for et velfærdssamfund som det danske.

– Aldrig har det været så tydeligt, at vi er hinandens forudsætninger på det private og det offentlige arbejdsmarked. Så nu må vi holde op med at pege fingre ad hinanden. Vi er ALLE interesserede i, at virksomhederne består. Også os i den offentlige sektor. Og lige sådan tror jeg, at mange private har fået øjnene op for, hvor godt eksempelvis sundhedsvæsenet kan virke, siger formanden.

En udhulet offentlig sektor

Til gengæld er det også blevet rystende tydeligt for hende, hvor udhulet den offentlige sektor gennem årene er blevet. Når der skal så lidt til at vælte læsset, som vi har set under coronakrisen, er det slemt, mener hun. Fx i daginstitutionerne, hvor man med de eksisterende ressourcer ikke har kunnet leve op til sundhedsmyndighedernes krav og derfor har måtte hente arbejdskraft ind udefra til at gøre rent. Denne ekstra arbejdskraft har i øvrigt langt hen ad vejen været kommunalt hjemsendte HK'ere, der frivilligt har stillet sig til rådighed – til formandens store ros.

Embedsværket skal tage ved lære

Fra sin stol vil Winnie Axelsen gøre alt for, at det gode samarbejde mellem arbejdsgivere og lønmodtagere kan fortsætte. Ikke at det var dårligt før. Men krisen har bare vist, at det kan blive endnu bedre.

– Det kræver dog, at embedsværket også tager ved lære. For det er som om akademikerne efterhånden har fået overtaget i den offentlige sektor, mens fraværet af politisk vilje og handlekraft er steget. Men nu er der heldigvis blevet vendt lidt op og ned på tingene. For de gode aftaler vi har lavet her under krisen, har vi jo lavet med politikerne, påpeger hun og tilføjer, at det om ikke andet, så er rart at vide, at det godt kan lade sig gøre

Tillidsfolkene er den afgørende livline

I kontorerne i HK Hovedstaden har coronakrisen også vendt op og ned på mangt og meget. En ting er, at medarbejderne i stor stil er sendt på hjemmearbejde. En anden er, at man især i starten arbejdede i døgndrift for dels at svare på medlemmernes mange spørgsmål, dels at få alle de nødvendige aftaler på plads centralt og lokalt. Fagforeningen har således langt fra været lukket ned. Men når det hele er gået så godt på de kommunale arbejdspladser, så skyldes det ifølge Winnie Axelsen ikke mindst HK-klubberne derude og de mange dygtige tillidsrepræsentanter.

– Det er virkelig blevet tydeligt, hvilken rolle de spiller, og hvor afhængige vi som fagbevægelse er af dem. De har jo for alvor været livlinen for os herinde, som ikke har måttet komme ud til dem. Og de har gjort det helt fantastisk, understreger formanden.

Pø om pø er møder og andre aktiviteter i fagforeningen dog så småt på vej retur. Bl.a. er man begyndt at holde møder i de vigtige erfa-grupper. Møderne foregår virtuelt, og er blevet taget meget positivt imod.

– Jeg var meget spændt på, om tillidsrepræsentanterne ville være med på video, men det vil de. Endda også nogle af dem, som vi ellers ikke ser så meget til herinde. Så der er rigtig mange, der deltager. Og det er virkelig dejligt, fordi de giver os en fornemmelse af, hvordan det går derude. Noget, som vi ellers kan have svært ved at få i disse tider, siger Winnie Axelsen.

 

Så mens Danmark langsomt åbner op igen, glæder formanden sig til, at parterne på arbejdsmarkedet kan høste af de mange nye erfaringer – ikke mindst læren om, hvad det er man kan, når man har nogle gode fællesskaber.