Hele 80 procent af HK Kommunals medlemmer har klaret arbejdet fra hjemmekontoret under Corona-krisen. Knap 60 procent af dem er glade eller meget glade for at arbejde hjemmefra, mens knap 20 procent ikke bryder sig om det. Samtidig svarer 9 ud af 10 af de hjemmearbejdende, at de savner deres kolleger. Det viser en spritny undersøgelse blandt HK’s medlemmer.

- Netop det sociale er et vigtigt aspekt for at have et godt arbejdsmiljø, så derfor er det glædeligt at 9 ud af 10 savner deres kolleger. Det vidner også om, hvor vigtigt det er, at man – hvis man stadig arbejder hjemme – husker at have kontakt med kollegerne digitalt, forklarer HK Kommunals arbejdsmiljøkonsulent, Karen Brøndsholm.

Hjemmearbejde giver fleksibilitet

Det kommer ikke bag på hende, at 3 ud af 5 er glade for at arbejde hjemmefra.

- Hjemmearbejde giver jo en anden fleksibilitet. Du sparer transporttiden, du får færre afbrydelser og dermed mere plads til fordybelse. Derudover hører jeg fra medlemmer, at det kan være rart, at man i ny og næ kan sætte en vask over i frokostpausen og på den måde være lidt på forkant, forklarer Karen Brøndsholm. Hun understreger dog, at det er meget vigtigt, at være opmærksom på de knap 20 procent af medlemmerne, der ikke bryder sig om at arbejde hjemmefra.

- Der kan jo være flere ting i det. Grundlæggende er det jo virkelig positivt, at undersøgelsen viser at 9 ud af 10 savner kollegerne. Det understreger jo, at man generelt har det rigtig godt med hinanden på arbejdspladserne og kan bruge hinanden til sparring og social støtte. Men samtidig betyder det også, at det for nogle er ensomt at sidde derhjemme, siger Karen Brøndsholm og slår fast, at det også kan være hårdt fysisk, fordi man ikke har det samme udstyr på hjemmearbejdspladsen som på kontoret.

- Det kan være hæve/sænkebord, en god kontorstol, en ekstra skærm og den slags. Derfor skal man tage fat i sin leder eller arbejdsmiljørepræsentant, så man kan finde en god løsning, hvis man endnu ikke må komme tilbage på kontoret, siger Karen Brøndsholm.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 4264 medlemmer fra HK på tværs af sektorer. Tallene i denne artikel er baseret udelukkende på medlemmer fra HK Kommunal.