”Jeg kan huske, da de begyndte at snakke om, at Corona-virussen nærmede sig Tyskland. Der skyndte vi os at bestille desinfektion og håndsæbe hjem. Vi troede, vi var forberedte, men ingen kunne forestille sig, hvad der ventede.

Den aften, statsministeren lukkede landet ned, gjorde hun det heldigvis kl. halv ni. I Føtex lukker vi kl. 21, så vi nåede ikke at blive bestormet af kunder, som Bilka gjorde.

Morgenen efter tog jeg på arbejde kl. 5, selvom jeg normalt først møder kl. 8. Det gjorde de fleste af mine kolleger også. Der var ikke nogen, der havde bedt om os om at møde så tidligt ind, men vi vidste, at der var brug for en særlig indsats.

Før åbningen fik vi rykket rundt på en masse varer. Toiletpapir, sprit og håndsæbe kom helt i front. Og i stedet for at lade toiletpapiret stå på hylder, som det plejer, satte vi det frem i store mængder på paller.

Folk hamstrede i starten. Al vores sprit og håndsæbe var væk på et døgn. Jeg blandede mig ikke i det som medarbejder, men det var der til gengæld mange af de andre kunder, der gjorde. ”Har du virkelig brug for 10 pakker toiletpapir”, blev der spurgt, når folk trillede afsted med fyldte vogne. Det satte jeg pris på.

Ret hurtigt viste det sig, at der var to typer kunder i coronatid. Der var de meget forsigtige, som for eksempel kunne bede mig om at flytte mig, hvis jeg stod og satte varer på plads, fordi de ikke havde lyst til at passere mig. Og så var der dem, der lod til at være ret ligeglade med Corona og muligvis kedede sig lidt. De tog hele familien med ud at handle og kunne stå og snakke i en halv time, når de mødte nogen, de kendte.

Jeg arbejder mest ude i butikken, hvor der ikke er afskærmning, når kunder henvender sig, og jeg har ofte måttet bede folk om at holde afstand. De fleste har taget det pænt, men nogle få har ment, at jeg var hysterisk.

Jeg har nu ikke været hysterisk. Men jeg har været bevidst om, at jeg har kontakt med rigtigt mange mennesker hver dag. Jeg har en datter derhjemme, som sandsynligvis vil blive meget syg, hvis hun bliver smittet med Corona. Så jeg har forsøgt at overholde alle retningslinjer, og som kolleger har vi husket hinanden på det.

Da statsministeren sagde ”Nu begynder vi at åbne op igen”, skete der virkelig noget med kunderne. Fra den ene dag til den anden faldt opmærksomheden på Corona og retningslinjer mærkbart. I dag synes jeg stort set, at folk opfører sig, som de gjorde før coronakrisen.

Det har været en hård tid, og der har været lange dage. Vi har også haft vildt mange kunder. Siden grænsen lukkede, har vi fået mange nye kunder, der normalt handler i Tyskland.

Hver gang statsministeren har holdt pressemøde, har jeg siddet med tilbageholdt åndedræt og tænkt: ”Hvad kommer det her til at betyde for, hvad jeg møder ind til i morgen?” Men det har også været en tid, hvor både chefer og kolleger har været fleksible og hjulpet hinanden til at få det hele til at lykkes. Der har været en god holdånd.

Skulle der komme en anden bølge, er vi klar. Krisen har synliggjort, at vores job er vigtigt. Og der er ingen tvivl om, at kunderne har været glad for, at vi var der, selv da resten af landet var lukket.”