Her fortæller de om deres oplevelser med, hvordan det har været at være på jobjagt i denne tid. Ens for dem alle er, at de drømmer om at komme ud på arbejdsmarkedet igen og være en del af en arbejdsplads. Corona-krisen har dog ikke gjort dette lettere.

Flere i jobkøen skaber usikkerhed

Jane Pedersen

Jane Pedersen er 62 år og har prøvet det meste i løbet af sit arbejdsliv: hun har været både i det private, det kommunale og hos staten. Hun bor til dagligt i Fredensborg, men søger job i hele Danmark.

- Jeg gør alt, hvad jeg kan for at komme i arbejde igen. Jeg har mange gode arbejdsår tilbage i mig og er klar til at give den alt, jeg har i mig. Men med min alder er der i forvejen store udfordringer i at komme tilbage på job, og så kom Corona oveni.Jane oplever, at der under Corona-krisen er kommet flere jobsøgende.

- Der er flere ansøgere end før krisen - og der var rigtig mange før. Derfor frygter jeg, at os, der har været lidt længere på dagpenge end de nytilkomne, bliver skubbet endnu længere bag i køen.

Jane søger vidt og bredt og er villig til at bygge endnu mere uddannelse ovenpå den, hun i forvejen har, hvis dette kunne blive muligt. Hun mener desuden, at ”den døde periode” for dagpengesystemet har givet mere ro.

- Jeg er villig til at gå rigtig langt for at finde et arbejde. Corona har gjort det svært, men derfor har forlængelsen af dagpengeperioden givet mere ro. Jeg håber, den bliver yderligere forlænget, så virksomhederne kan få ro til at skabe nye arbejdspladser.

”Hvad der skulle have været en god oplevelse, endte som en gyser”

Mathias Bak Andersen

Mathias Bak Andersen var fuld af forhåbning før Corona lukkede Danmark. Han er 25 år og har netop afsluttet sin uddannelse som handelsøkonom. Han trak pløkkerne op fra sin gamle hjemby Hobro for at prøve lykken i København.

- I starten gik det rigtig godt. Jeg var til ca. en jobsamtale om ugen og var fuld af forhåbning. Men efter Corona er det tydeligt, at der er færre jobs at søge, og vi er blevet flere til at kæmpe om de samme pladser. Det som skulle have været en god oplevelse med en ny start, virker lidt som en gyser.

Mathias synes, at noget af det hårdeste har været, ikke at vide, hvornår Danmark er tilbage som før krisen.

Jeg skriver ansøgninger hver dag. Jeg vil gerne ud og bruge min uddannelse og bidrage til samfundet. Jeg prøver at fjerne mine tanker fra, at jeg mangler et arbejde og prøver at holde humøret oppe. Jeg søger selvfølgelig bredt og alt, hvad der er muligt.

”Mine ansøgninger bliver bedre”

Per Christian Halling

Per Christian Halling er 53 år, og han var så uheldig både at miste sin bedre halvdel og sit arbejde indenfor en uge sidste år. Det har derfor taget ham tid at komme ovenpå igen, men han er nu klar til at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Han søger jobs og har brugt Corona-tiden og den midlertidige lempelse af krav til ledige på at se mere ind i sig selv og gøre sig selv bedre.

- Corona-krisen har fået mig til at tænke over, hvordan jeg kan bruge mine kompetencer, erfaringer og evner på nye og anderledes måder. Det er en svær øvelse at lave for sig selv, men det kan lade sig gøre. Det har betydet, at mine ansøgninger og jeg selv er blevet bedre og mere fokuseret. 

Per er en af de heldige, der har været til jobsamtaler under Corona-krisen, og han har haft positive oplevelser med samtalerne. Det til trods for, at det foregik på uvante måder, og der ikke var den samme form for interaktivitet med samtaledeltagerne. Selv har han nydt godt af ikke at lade frygten styre og i stedet lade tilliden til andre og deres kompetencer vinde. Han har tydeligt kunne mærke en positiv effekt ved aktivt at vælge fra og til på hvad der var vigtigt for ham.

- Det har givet mig energi, at jeg har haft tillid til, at min fagforening har kæmpet for mig og mine interesserer, og at alle gør, hvad de kan for, at vi kan komme tilbage til normalen hurtigst muligt. Derfor er min opfordring også til alle, at de skal bruge så meget tid som muligt på, at gøre det som giver dem mening og energi i denne tid. For det smitter positivt af på andre aspekter af ens liv, som har været påvirket under krisen. Derfor er det vigtigt, at vi får mulighed for at kunne dykke ned i os selv – også når Danmark åbner op igen. 

HK arbejder politisk for:

 

  • 1. At ingen kan falde ud af dagpengesystemet i 2020.
  • 2. At udhulingen af dagpengene bliver stoppet.
  • 3. At det bliver muligt og lettere for flere at tage mere uddannelse.
  • 4. At øge dagpengesatsen i de første tre måneder af ledighedsperioden.


Læs mere her: https://www.hk.dk/omhk/hk-mener/dagpenge